CMC prodao željezaru za 30 milijuna dolara, a zadovoljni radnici uskoro kreću na posao

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske u sisačkoj Željezari izrazili su zadovoljstvo prodajom željezare talijanskoj grupaciji Danieli, a nadaju se da će se uskoro ponovno organizirati proizvodnja te što veći broj bivših radnika ponovno početi raditi.

Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) objavila je jučer da je zaključila prodaju Željezare Sisak talijanskoj grupi Danieli, a željezara je prodana za oko 30,4 milijuna dolaraOvo je najbolja vijest koju sam čuo ove godine. Naša je želja da se sada u što kraćem vremenu ponovo organizira proizvodnja te da što veći broj bivših radnika ponovo dođe na svoja radna mjesta. Još ako se talijanska tvrtka opredijeli za nova ulaganja, mislim da će sisačka Željezara ponovo predstavljati temelj hrvatske metalurške proizvodnje, kazao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Predrag Abramović.

Sisačka Željezara prodana je talijanskoj grupaciji Danieli, odnosno njenoj metalurškoj kompaniji Acciaierie Bertoli Safau (ABS), a riječ je o jednoj od najvećih talijanskih industrijskih grupacija s godišnjim prihodom većim od tri milijarde eura. Talijanski su stručnjaci bili angažirani u izgradnju nove čeličane u koju je američki CMC uložio oko 65 milijuna dolara, pa je talijanskoj grupaciji tehnologija sisačke željezare vrlo dobro poznata. CMC i Danieli grupa dogovorili su da će određena imovina Željezare Sisak biti isključena iz transakcije, pri čemu se u priopćenju CMC-a ne navodi o kojoj je točno imovini riječ. CMC, kako su naveli u priopćenju, nastavlja s njezinom prodajom.

Kako se neslužbeno doznaje u Sisku, talijanska je kompanija kupila novu čeličanu i valjaonicu bešavnih cijevi, koje predstavljaju jedinstvenu tehnološku cjelinu. U tim je pogonima, uključujući i održavanje, bilo zaposleno gotovo tisuću radnika. Pogon za kojeg se još traži kupac, prema neslužbenim informacijama, je hladna prerada čeličnih cijevi, a za taj je pogon navodno zainteresiran jedan njemački kupac. (Hina/HT)

 

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox