Čobanković: Prehrambena industrija je praktički izašla iz krize

Hrvatska je regionalni lider u prehrambenoj industriji, a kako bi ta gospodarska grana nastavila napredovati i obranila stečene pozicije treba jačati svoju konkurentnost, rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na regionalnoj konferenciji industrije hrane, pića i maloprodaje ("Food, Drinks & Retail Arena"), u organizaciji tvrtke Infoarena.

Jačanje konkurentnosti po njegovom mišljenju je presudno, jer se kompanije više ne mogu osloniti isključivo na nacionalno tržište na kojem je konkurencija već prisutna, a dodatno će jačati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Pritom je napomenuo da je hrvatska prehrambena industrija već dosegla određen stupanj konkurentnosti, a treba raditi na povećanju proizvodnje i obradivih površina, za što u Hrvatskoj ima mogućnosti, kaže Čobanković.

Hrvatska, kako je rekao, u robnoj razmjeni s inozemstvom u području poljoprivrede i prehrambene industrije ima manjak, ali on bi bio poništen kad bi se uračunala turistička potrošnja poljoprivrednih proizvoda.

Dok Čobanković ocjenjuje da je prehrambena industrija praktički izišla iz krize, predstavnici najvećih regionalnih prehrambenih kompanija su oprezniji.

Tako predsjednik Uprave i većinski dioničar Atlantic grupe Emil Tedeschi smatra da kriza u Hrvatskoj i okolnim zemljama još nije dotaknula dno, a kad se to dogodi industrija će po njegovim riječima biti suočena s realnim standardom života i kupovne moći.

Narednih godina, smatra Tedeschi, prehrambena industrija bit će zadovoljna i sadašnjom razinom potrošnje.

Nije prirodno da građani regije voze automobile bolje nego građani Beneluxa i zadužuju se više od stanovnika zapadne Europe, kaže Tedeschi najavljujući "razdoblje otrežnjenja".

Predsjednik Victoria grupe iz Srbije Zoran Mitrović kaže da je u toj zemlji prehrambena industrija pogođena krizom, ali manje od drugih sektora, a predsjednik Uprave MIMS grupe iz BiH Mujo Selimović smatra da je kriza duboka i ne nazire se oporavak.

Napominjući da je Podravka koncentrirana na borbu s ekonomskom, ali i unutarnjom krizom kompanije, član njene Uprave Krunoslav Bešvir najavio je skorašnje rješavanje najkrupnijih problema.

Kaže da su prihodi kompanije blago pali u odnosu na prošlu godinu, ali da je, sve u svemu, stanje dobro. Šansu za tržišni proboj u regiji vidi prije svega u Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji i Srbiji.

Upitani kako su prilagodili poslovanje kriznim uvjetima, lideri kompanija uglavnom naglašavaju strožu kontrolu troškova i unutarnje restrukturiranje.

Potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić kaže da je kriza prekinula razdoblje visokih stopa rasta, ali da nije utjecala na strateške planove Agrokora, koji se na vrijeme pripremio. Pored ostalog, koncern je smanjio investicije u preuzimanja i podigao unutarnju efikasnost, pri čemu je prvi korak bio razgovor sa sindikatima, rekla je Puljić. (Hina)

 

Foto: HDZ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox