Coning upozorava da se njihovim radnicima sustavno krše prava

Predsjednik skupština dioničkih društava Grupe Coning Varaždin Dragutin Lovrenčić, reagirajući na istupe HDZ-ovih saborskih zastupnika i ministara, priopćio je danas kako želi upozoriti na sustavno kršenje prava na rad zaposlenika Coning grupe.

 

Izrazio je uvjerenje da je igrokaz na jučerašnjem aktualnom satu u Hrvatskom saboru uzrokovan pismom kojeg su 21. ožujka ove godine poslali predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor, potpredsjedniku Vlade i ministru Gordanu Jandrokoviću, Državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i predsjedniku Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivanu Kovačeviću.

Lovrenčić tvrdi da već 20 godina traje blaćenje svih Coningovih poslovnih aktivnosti i širenje različitih laži kojima se predstavnici HDZ-a na raznim funkcijama služe u pokušajima političkog diskreditiranja bivšeg dugogodišnjeg direktora Radimira Čačića, a zbog kojih dioničari i zaposlenici grupe Coning trpe ogromne štete. Naša tvrtka se i dalje neprestano poistovjećuje sa dugogodišnjim direktorom i oporbenim političarom Radimirom Čačićem, iako je on direktorom tvrtke prestao biti 8. siječnja 1999. godine, a iz vlasništva izašao 21. siječnja 2000. godine, podsjeća se u priopćenju.

Također se navodi da su podnijeli tužbe zbog kleveta te da su sve završile "osuđujućim pravomoćnim presudama i u kaznenim i u građanskim procesima, osim za osobe zaštićene imunitetom što se danas ponovno potvrđuje". Saborska govornica se gotovo na svakom aktualnom satu zloupotrebljava za klevetanja iako svi HDZ-ovi saborski zastupnici i ministri dobro znaju da se radi o neistinama. Na taj način HDZ-ova vlada koja se stalno poziva na mjere pomoći gospodarstvu zapravo uništava krizom ionako ranjeno hrvatsko gospodarstvo - ističe se u priopćenju.

Ratno profiterstvo

Posebno uvredljivim i sramotnim, doživljavamo stavljanje dioničara i zaposlenika grupe Coning u kontekst ratnog profiterstva, jer su kao jedinstven slučaj u Hrvatskoj, 1991. svi zaposlenici Coninga osnovali dragovoljačku vojnu jedinicu i za to su svi odlikovani Spomenicom Domovinskog rata, a mnogi od njih i drugim čak i najvišim hrvatskim ratnim odličjima, navodi se, među ostalim, u priopćenju. U prilogu se nalazi i pismo koje je 21. ožujka 145 zaposlenika iz tvrtki Grupe Coning uputilo premijerki Kosor, a u kojem podsjećaju da Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, kao investitor odbija isplatiti izvedene radove koji su u visini ukupnom godišnjem fondu plaća zaposlenika Coninga.

Ta odluka je donesena od strane bivšeg premijera što nam je jasno rečeno, ali nažalost Vlada i ministarstvo pod vodstvom premijerke Kosor provodi ju bez obzira na štete koje se nanose, ne samo nama, već i svim tvrtkama koje su sudjelovale u projektu, stoji u pismu. Takva odluka se sprovodi i bez obzira na štete za proračun, budući da će MVPEI gotovo sigurno izgubiti spor, te će zbog zateznih kamata iznos biti višestruko veći, stoji, među ostalim, u pismu premijerki Kosor. (Hina/MJ)

 

Foto: www.nekretnine.coning.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox