Čović: Dug ZET-a je milijardu kuna, poskupljenje prijevoza je nužnost

Poskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici ZET-a koji je u proteklih nekoliko godina kumuliran na milijardu kuna i ugrožava redovito poslovanje, upozorio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović u aktualnom satu sjednice Gradske skupštine.

Podsjetio je da cijene prijevoza nisu mijenjane od 2008., radi socijalne osjetljivosti, ali da su energenti u tom razdoblju višestruko poskupjeli. Također je rekao kako su informacije o zahtjevu za poskupljenjem od 51 posto koje su se pojavile u javnosti nisu utemeljene i ne odgovaraju realnosti i da su rađene po čudnoj metodologiji.

Čović je pojasnio da bi prema prijedlogu korekcije cijena pojedinačne karte ZET-a bila 10 kuna, za razliku od sadašnjih 7,5 odnosno osam kuna, a da bi cijena opće, radničke pokazne karte bila nepromijenjena 290 kuna, odnosno na godišnjoj razini 3480 kuna plativa u 12 rata. Promjena bi bila u slučaju đačke i umirovljeničke karte, koji su donedavno imali pravo na besplatan prijevoz, a njezina je cijena već pet godina nepromijenjena i iznosi 83 kune. Cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je na razini prosjeka, a ne najviše u državi, ustvrdio je. Čović je apelirao na sve u lancu odlučivanju da se što prije odobri poskupljenja kako bi se problemi u ZET, ako ne riješili, bar donekle ublažili. Treba uravnotežiti sustav kako bi mogao funkcionirati, jer nedostaje više od 300 milijuna kuna, rekao je Čović.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je da je još u travnju 2008. upozoravao Upravu Zagrebačkog holdinga u predvečerje krize na potrebu racionalnijeg poslovanja, no bez odjeka. Krug se zatvorio i dalje više ne možemo, rekao je Bandić, ali odgovornost nitko ne može izbjeći. Nemam nikakvog uvida u poslovanje holdinga, kako ni plan poslovanja za 2012. , a traži se moja suglasnost za povećanje cijena. Nisam toliko bedast, neće proći, poručio je gradonačelnik pozvavši na žurno rješavanje problema. Očekujem stav Skupštine trgovačkog društva i Nadzornog odbora holdinga, rekao je Bandić i ustvrdio da se dovodi se u pitanje funkcioniranje Zagrebačkog holdinga. (Hina/HT)

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox