Crna Gora otvara pristupne pregovore?

Crna Gora kreće na put prema članstvu u Europskoj uniji. Ministri vanjskih poslova ili europskih poslova zemalja članica EU-a preporučili su na sastanku u Luxembourgu da se s Crnom Gorom u petak otvore pristupni pregovori.

Tu odluku još trebaju potvrditi šefovi država i vlada na summitu krajem tjedna u Bruxellesu, objavio je preko twittera povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Pregovori bi na prvoj međuvladinoj konferenciji trebali biti službeno proglašeni otvorenima, a nakon toga slijedi postupak dubinske analize crnogorskog zakonodavstva i njegove usporedbe s europskom pravnom stečevinom. Očekuje se da bi prva poglavlja Crna Gora mogla otvoriti potkraj ove godine, piše HRT

Crna Gora ima kandidatski status od prosinca 2010. U prosincu prošle godine, Europsko vijeće je, s ciljem otvaranja pregovora u lipnju ove godine, zadužilo Europsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Komisija je to učinila i 23. svibnja prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s europskim standardima.

Europska unija će s Crnom Gorom voditi pregovore prema novom pristupu, po kojem će se najprije otvoriti pregovori u dva najvažnija poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Ta dva poglavlja bit će otvorena tijekom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju. Inače, na sastanku u Luxembourgu u svojstvu promatrača sudjeluje i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Raspravljat će se o novoj kohezijskoj politici Europske unije i novom višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ministri će obaviti i potrebne pripreme za sastanak Europskog vijeća koji će se održati 28. i 29. lipnja. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox