Crna Gora ovisna o 50% uvozne primarne energije

Prema najnovijim podacima, Crna Gora uvozi ukupno gledajući oko 50% primarne električne energije, prenosi seebiz.eu. U potrošnji dominiraju uvozni derivati nafte sa 37%, ugljena 32,1%, hidroenergija 15,2% i električna energija iz uvoza 12,7%.

Zoran Miljanić kazao je Portalu Analitika da najbolja primjena mjera energetske efikasnosti ne može smanjiti spomenuti veliki deficit energije.

Moramo težiti energetskoj nezavisnosti, koja se postiže gradnjom novih izvora energije, rekao je Miljanić, koji je jedan od autora knjige „Energija“ iz opusa CANU „Crna Gora u XXI vijeku- u eri kompetetivnosti“, prenosi seebiz.eu.

Prema službenim podacima, visoki energetski intezitet koji je dva puta veći od europskog posljedica je industrije, u prvom redu velike potrošnje KAP-a i Željezare.

Potrebno je formirati posebne sektorske programe energetske efikasnosti za industriju u prvom redu KAP, Željezaru i Elektroprivredu, ali i za graditeljstvo, promet i domaćinstva. Energetska efikasnost u slučaju dosljedne primjene se može promatrati kao novi izvor energije, izjavio je Miljanić, istaknuvši problem malog udjela plina kao energenta za zadovoljavanje potreba za toplotnom energijom.(MŠ)

Izvor: www.seebiz.eu

Naslov članka: Crna Gora uvozi 50 odsto primarne energije

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox