Crne brojke Hrvatske: 831 zaraženih HIV-om, 164 osobe umrlo od aidsa

U Hrvatskoj je od prvog slučaja 1986. godine do danas zabilježen 831 slučaj zaraze HIV-om, a među onima u kojih se razvila bolest aids do danas su umrle 164 osobe, podaci su iz Registra za HIV/aids u povodu ovogodišnjega Svjetskog dana aidsa koji se obilježava 1. prosinca.

U posljednjih desetak godina na godinu se u prosjeku registrira oko 50 novozaraženih HIV-om i 15 novooboljelih od aidsa pa se Hrvatska i dalje svrstava među zemlje s niskom učestalosti zaraze.

Antivirusnu terapiju trenutačno prima 556 osoba, a ove se godine liječiti počelo 50 oboljelih.

U ukupno zaraženoj populaciji prevladava seksualni prijenos zaraze, pri čemu je u 48,5 posto slučajeva riječ o muškome homoseksualnom prijenosu, a gotovo polovica njih zarazila se u inozemstvu. Slijedi zaraza u heteroseksualnih muškaraca (24 posto) koji su infekciju dobili u inozemstvu, intravenozni narkomani (7,7 posto) te ostali načini prijenosa (5 posto), poput transfuzije zaražene krvi, prijenosa s majke na dijete i slično.

Voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. Josip Begovac izjavio je u povodu Svjetskog dana aidsa kako Hrvatska ima dobro razvijenu skrb o zaraženima. Od ove su godine, ističe, na listu lijekova HZZO-a uvrštena dva nova antivirusna lijeka, mnogo je učinjeno i na psihosocijalnoj pomoći, no treba više poraditi na destigmatizaciji zaraženih.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), danas u svijetu s HIV-om živi ukupno 33,3 milijuna ljudi, a 2,5 milijuna su djeca.

Na dan se HIV-om zarazi 7000 osoba, među kojima i 1000 djece mlađe od 15 godina.

Godine 2009. zabilježeno je 2,9 milijuna novozaraženih, a umrlo je 1,8 milijuna oboljelih. Najzahvaćenija je i dalje subsaharska Afrika, gdje je HIV-om/aidsom zaraženo 22,5 milijuna ljudi.

Svjetski dan aidsa u Zagrebu će biti obilježen na Cvjetnome trgu, gdje će biti otvoren tematski šator "Ne diskriminiraj - nego se informiraj" namijenjen mladima, a organiziraju ga Udruga HUHIV i Gradsko poglavarstvo uz potporu Plive. U šatoru će se održavati radionice i predavanja za mlade, a bit će govora o prevenciji HIV-a i ljudskim pravima zaraženih.

Obilježavanja Svjetskog dana aidsa završit će već tradicionalnim, šestim koncertom koji će se održati 5. prosinca u dvorani Ciboni, gdje će nastupiti poznati hrvatski bendovi.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox