Croatia Airlines ostala bez potpore za sanaciju

Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja van snage je stavilo rješenje o odobrenju potpore za sanaciju Croatia Airlinesu budući da ta tvrtka, s obzirom na odgodu isporuke zrakoplova, nije koristila odobreno državno jamstvo.

Prema obavijesti koju je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dobila od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Croatia Airlines nije koristio državno jamstvo odobreno rješenjem Agencije od 27. rujna 2011., pa odlukom Vijeća AZTN-a to rješenje Agencije više nije na snazi, priopćeno je sa sjednice Vijeća.

Naime, državno jamstvo trebalo je omogućiti nabavu novih zrakoplova. No, kako je uprava Croatia Airlinesa s proizvođačem zrakoplova Airbus potpisala ugovor o odgodi isporuke zrakoplova s planirane 2013./2014. na 2015./2016. godinu, odgođeno je i dospijeće predujmova u iznosu od 57,7 milijuna dolara.

Time je, pak, nestala i potreba za novim kreditnim zaduženjem kojima bi se financirala avansna plaćanja za koje je Vlada, na temelju rješenja Agencije, nacionalnom zračni prijevozniku bila odobrila jamstvo za sanaciju.

No, bez obzira na to što Croatia Airlines nije iskoristila odobreno državno jamstvo, i Ministarstvo i ta tvrtka istakli su kako hrvatski nacionalni zračni prijevoznik, i dalje namjerava pristupiti procesu restrukturiranja.

Agencija stoga naglašava da će u slučaju davanja jamstva za financiranje avansnih plaćanja naručenih zrakoplove ili za druge namjene, dodjelu tih jamstava biti potrebno dostaviti Agenciji na odobrenje. (Hina/jk) 

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox