Croatia osiguranje nadzirat će vraćanje Coningova kredita

Iako je Radimir Čačić vrlo nervoznim istupom novinare pokušao uvjeriti da nema ništa sporno u kreditiranju Coninga od srane Croatia osiguranja, o tom kreditu raspravljalo se na burnoj sjednici Nadzornog odbora CO-a na kojoj je utvrđeno da nema upisane hipoteke, piše tportal.

Na sjednici Nadzornog odbora Croatia osiguranja u ponedjeljak, na kojoj se raspravljalo o proceduri odobravanja tog kredita, otkriveno je da nikakva hipoteka nije upisana, suprotno Čačićevim tvrdnjama da je kredit tvrtki njegove supruge osiguran hipotekom (hotel Trakošćan) koja je 25 puta veća od bankovne garancije.

No nije to jedina zanimljivost vezana uz ovaj kredit, o kojoj se raspravljalo na sjednici: državna osiguravateljska kuća dodijelila je Coningu dva dana uoči izbora zajam od četiri milijuna kuna iako je ta tvrtka grupaciji CO dugovala oko 700.000 kuna. Riječ je o potraživanjima Croatia zdravstvenog osiguranja (CZO), zbog kojih je čak bio pokrenut i sudski spor.

Prezaduženom Coningu, koji nije bio u stanju podmiriti dugove prema CZO-u, dodijeljen je dakle kredit s najpovoljnijom mogućom kamatnom stopom od 7 posto, rezerviranom samo za najbolje klijente, a kao instrument osiguranja poslužila je samo garancija Centar banke, čija je adekvatnost kapitala pak na zakonskom minimumu.

Iako je Radimir Čačić tvrdio da je riječ o najnormalnijem kreditu, Nadzorni odbor CO-a ocijenio je da se radilo o visokorizičnom kreditu i naložio je upravi da nadzire kako Coning vraća kredit. (jh)

 

 

Izvor: www.tportal.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox