Croatiastočar: Nema prostora za dodatno povećanje cijene mlijeka

Nema prostora za dodatno povećanje otkupne cijene mlijeka, istaknuo je direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić na konferenciji za novinare.

Naime, dio proizvođača mlijeka nedavno je zatražio povećanje zaštitne otkupne cijene s aktualnih 2,40 kuna po litri na 3,00 kune po litri, a ako ne dođe do povećanja cijene prijete prestankom isporuke mlijeka.

Dodatno povećanje otkupne cijene mlijeka, koja kontinuirano raste, neodrživo je s aspekta konkurentnosti domaće mliječne industrije s obzirom na aktualni pad potrošnje mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, kazao je Bobetić.

 

Cijena će rasti

Već je sada izvjesno da će cijena rasti i u prvih šest mjeseci iduće godine te da će biti viša najmanje deset posto u odnosu na prvo polugodište ove godine, kazao je Bobetić napominjući kako Hrvatskoj ove godine nedostaje 50 milijuna litara mlijeka.

Ističe i da je potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda u prvih devet mjeseci ove godine pala za pet posto te da je, po prvi put nakon niza godina, zabilježen pad izvoza konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda. Istodobno uvoz fermenata i sireva raste te je u razdoblju od srpnja do listopada uvoz sireva povećan za 42 posto.

 

Uvoz mlijeka

Na pitanje što će učiniti ako proizvođači prestanu isporučivati mlijeko ukoliko se ne ispuni njihov zahtjev o povećanju cijene Bobetić je kazao kako će mljekare u tom slučaju biti primorane uvoziti mlijeko jer ne mogu dozvoliti da njihovi pogoni ne rade.

Alen Fontana iz Dukata istaknuo je kako 'mljekarski vođe' uvijek pozivaju na razgovore vezanu uz otkupnu cijenu, a ne o drugim problemima, primjerice kako biti konkurentan, kako oporaviti sektor.

Predstavnici proizvođača mlijeka koji su se okupili ispred zgrade u kojoj je održana konferencija za novinare nisu željeli davati izjave napominjući kako će to učiniti nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox