Crveno svjetlo za Bandićev prijedlog cijena vrtića

Zastupnici u Gradskoj skupštini jednoglasno su odbili izmjene odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja, koje je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Po Bandićevu prijedlogu treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji u redovitu programu, bez obzira na prihodovni cenzus, vrtić bi pohađalo besplatno. Ekonomska cijena vrtića za redoviti program u petodnevnom radnom tjednu za 2012. iznosila bi za 10-satni program 1900, a za poludnevni 1300 kuna. Olakšice u plaćanju redovitog programa imali bi roditelji djece s prebivalištem na području grada Zagreba.

Prihodovni razredi

Olakšice bi se ostvarivale po više prihodovnih razreda između 2000 i 8000 kuna po članu obitelji, a razredi su veličine 500 kuna. Primjerice, ako je prosječni mjesečni prihod po članu obitelji (ostvaren u prethodnoj godini) od 2001 do 2500 kuna, roditelji bi u cijeni vrtića sudjelovali sa 100, odnosno 65 kuna. Ako je, primjerice, po članu zajedničkog kućanstva prihod od 6001 do 6500 kuna, udio roditelja u cijeni vrtića bio bi tisuću kuna, odnosno 650 kuna. Udio pak onih s više od 8001 kune u cijeni bio bi 1600, odnosno 1040 kuna, stoji u prijedlogu programa javnih potreba u predškolskom odgoju.

Danira Bilić (HDZ), jedina koja se javila za raspravu, zatražila je da se ograniči cijena privatnih i vjerskih vrtića budući da će grad Zagreb sudjelovati u njihovu subvencioniranju. Znam da je riječ o privatnim vrtićima, no kako u prijedlogu stoji da će grad sudjelovati u subvenciji, trebalo bi nekako ograničiti cijenu kako ne bi bila previsoka, kazala je Bilić.

Predsjednik gradske skupštine Boris Šprem iduću sjednicu najavio je za 20. prosinca. (Hina/jk) 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox