Curavić i Splitska banka za čišće dubrovačko podmorje

Ekološka akcija čišćenja hrvatskog podmorja u sklopu projekta Calypso, uz podršku Splitske banke, nakon Zadra, Šibenika, Primoštena, Trogira, Splita i Hvara nastavila se ove subote 07.05. u Dubrovniku. Cilj projekta je očistiti  hrvatsku obalu i to konkretno kroz akcije čišćenja podmorja oko gradova na hrvatskoj obali u kojima je do sada izvađeno oko 20 tona nerazgradivog otpada.

 

U osmoj ekološkoj akciji udruge GUWAA (Global Underwater Awareness Association)  očišćeno je dubrovačko podmorje i to na područuju uvale rijeke Omble do ACI marine. Curavić i tim ronioca dobrovoljaca iz Dubrovnika i Mostara, uz veliku pomoć DVD-a „Komolac“, djece iz  Eko udruge „Omblići“ i djelatnika Splitske banke iz dubrovačkog podmorja izvadili velike količine nerazgradivog otpada. Oduševljen sam Dubrovnikom, ne samo gradom nego i njegovim građanima. Zahvaljujem vatrogascima DVD „Komolac“, udruzi Eko Omblići i zaposlenicima Splitske banke koji su nam bili najveća podrška na kopnu. Sretan sam što je naš projekt stigao do Dubrovnika i na tome moram zahvaliti Splitskoj banci koja nas podržava iz akcije u akciju - osvrnuo se Kristijan Curavić na održanu akciju, te zahvalio gradu na gostoljubivosti.

Cilj djelovanja udruge GUWAA pod vodstvom Kristijana Curavića je čistiti mora i kopnene vode te promicati svijest o ekološkom razmišljanju i djelovanju kod svih ljudi. Upravo zbog toga ovaj puta akciji se pridružio Institut za GIS, kao službeni partner GUWAA-e i projekta čišćenja hrvatskog podmorja, a ova suradnja rezultirat će kartom onečišćenih lokacija Hrvatske te bi kao takva trebala doprinjeti razvoju sustava lociranja, čišćenja i zbrinjavanja otpada.
Naime, po prvi puta građani su i na platnu u gradskoj luci, u šatoru Splitske banke, mogli pratiti pozicije ronioca i sam tijek akcije u dubrovačkom podmorju.

Veliku ulogu za projekt ima glavni sponzor Splitska banka koja osim financijski, projekt pomaže i konkretnim radom, pa su djelatnici Splitske banke ovu sunčanu subotu proveli uz obalu ušća rijeke Omble pomažući pri izvlačenju nerazgradivog otpada. Renata Radica, direktorica regije Južna Dalmacija Splitske banke istaknula je da je Splitska banka angažirana i na projektima koji su danas poznati kao zeleno gospodarstvo. Jedan od najboljih primjera je financiranje projekata za izgradnju postrojenja koja se bave proizvodnjom ekološki prihvatljivih izvora energije, kao što je financiranje vjetroelektrana kao i Program poticanja zelenog poduzetništva (PPZP) koji je usredotočen na kreditiranje projekata koji su usmjereni na očuvanje bioraznolikosti, odnosno koji ne narušavaju okolinu.
Nakon akcije Dubrovnik kreće se u Makarsku koja će se prema planu čistiti u lipnju. (PS/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox