Čuvajte zdravlje, obratite pažnju na korištenje tehnologije

Razvoj tehonologije rezultat je mnogih napredaka ali i loših posljedica za ljude. Laptop, mobitel, miš i tablet, sve su to uređaji koji kod korisnika mogu biti uzrok bolestima, piše Jutarnji list. 

Tijekom četiri godine udvostručio se broj onih koji imaju problema sa šakom zbog prenapregnutosti tetiva i neprimjerenog položaja dlana i prstiju, a razlog je kompjutorski miš, kaže Europska zajednica za sigurnost u prometu. Žene dvostruko češće obolijevaju od bolesti koje uzrokuje radno okruženje od muškaraca. Zanimljivo je da istodobno držanje u ruci mobitela, iPada-a i laptopa na koljenima naše tijelo dolazi u potpuno neprirodan položaj. Sve to uzrokue iskrivljenje kraljžnice, oči suze, a noge se ukoče. 

Stručnjaci su otkrili da ima načina da se stane na kraj štetnim utjecajima. Naime, prilikom pisanja poruke na mobitelu treba koristiti oba palca, pisati polako i napraviti pauzu kada se osjeti umor. Slušalica je uvijek bolje riješenje. Kada koristite ekran neka on bude u razini očiju. Jedino stolica sa visokim naslonom od 45 stupnjeva može preuzeti teret kralježnice. Prilikom korištenja laptopa laktove držite na stolu i potrudite se da laptop ne koristite u mraku. 

Budite mudri i iskoristite tehnologiju samo za svoju dobrobit. Obratite pažnju na male savjete i možda će nestati neke loše posljedice uzrokovane naoko bezazlenim radom u uredu. (HT)

 

 

Izvor: Jutanji list, 23. rujna 2011.

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox