" Da bi se kompenzirala skupa struja, plin i krediti, PDV na hranu treba biti 5 posto"

Nezavisni hrvatski seljaci i Nezavisni hrvatski sindikati traže od Vlade da se što hitnije smanji stopa PDV-a na hranu na 5 posto, istaknuli su njihovi predsjednici na konferenciji za novinare.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić smatra kako ima prostora za snižavanje stope PDV-a, odnosno da bi u Hrvatskoj PDV na hranu trebao biti 5 posto.

Napominje kako Hrvatska sa stopom od 25 posto ima gotovo najveći PDV na prehrambene proizvode (izuzev na kruh i mlijeko) u odnosu na članice Europske unije.

Primjerice, u Njemačkoj je ta stopa 7 posto, a ima puno veći standard nego Hrvatska. I u Srbiji su na neke osnovne prehrambene artikle uveli stopu PDV-a od 8 posto, naveo je Mlinarić, koji smatra kako za skupu hranu u Hrvatskoj nisu krivi poljoprivrednici već Vlada, ona sada i ona prije koja o tome nije vodila računa.

Na hranu otpada više od 30 posto ukupnih mjesečnih troškova

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je pitanje PDV-a na hranu pitanje s kojim se i sindikat bori već niz godina te kako podupiru inicijativu za smanjenje PDV-a na hranu na 5 posto.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da u Hrvatskoj mjesečno na hranu otpada 31 do 32 posto ukupnih mjesečnih troškova, dok se prosjek Europe kreće između 11 i 13 posto, kazao je. Ističe kako se sa povećanjem PDV-a na 25 posto povećao udar na građane povećanjem cijena po svim osnovama.

Da bi se donekle kompenzirali udari skuplje struje, plina, goriva, visokih rata kredita, treba nešto učiniti u prostoru hrane, smatra Sever. Jedini način da se nešto napravi je da se kompenziraju sva ta poskupljenja, a da se pritom dodatno ne ugrozi domaća proizvodnja ili prodaja hrane je spuštanje PDV-a, kazao je.

Kad već imamo skupe energente i kada nas već u tome izjednačuju sa zemljama okruženja i EU onda neka nas izjednače i po pitanju PDV-a na hranu, istaknuo je Sever.

Spustimo PDV na hranu kako bi pokušali uravnotežiti kućne proračune i pritom ćemo pomoći i proizvođače na jednoj strani i građane kao krajnje kupce, posebice u svijetlu iduće godine kada se očekuje ukidanje nulte stope na kruh i na mlijeko, što će ponovo biti udar na građane jer EU ne dozvoljava nižu stopu od 5 posto, kazao je Sever. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox