Dalaj Lama predaje "štafetu"

Duhovni vođa Tibetanaca Dalai Lama (75) objavio je da namjerava i formalno napustiti mjesto političkog lidera tibetanske vlade u izbjeglištvu.

 

Dalai Lama već duže vrijeme govori za sebe da je "poluumirovljeni" politički lider, a tome u prilog ide i činjenica da postoji izabrani premijer tibetanske vlade u izbjeglištvu koja djeluje u indijskom gradu Dharamsali.
Još od 60-tih godina prošlog stoljeća ponavljam da Tibetanci trebaju imati slobodno izabranog političkog vođu kojem ću predati vlast. Sada smo došli do toga kada je to moguće ostvariti - kazao je Dalai Lama u pripremljenom govoru.

Njegovu namjeru treba odobriti tibetanski parlament u izbjeglištvu koji djeluje u Indiji. Iako više neće imati političku ulogu Dalai Lama ostaje tibetanski duhovni vođa.

Dalai Lama je napustio Tibet 1959. godine nakon neuspješne pobune protiv kineskih vlasti. Trenutno živi u izbjeglištvu u Indiji i zagovara "funkcionalnu autonomiju" Tibeta unutar kineskih granica. No, kineske vlasti i dalje ga smatraju opasnim i ocjenjuju da bi njegov povratak mogao pokrenuti nemire u Tibetu.

 

(Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox