Dalekovodu u Norveškoj dodijeljena posebna nagrada za sigurnost na radu

Dalekovod, vodeća domaća tvrtka za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske i prometne infrastrukture nagrađena je prestižnim priznanjem za izvanredna postignuća u sigurnosti na radu za 2023. godinu od strane Statnetta, norveškog nacionalnog operatora prijenosnog sustava.


Nagrada je dodijeljena za napore i postignuća u sklopu projekta izgradnje 420 kV dalekovoda Lyse – Fagrafjell, koji se proteže na 67 kilometara. 

U obrazloženju nagrade Statnett je istaknuo Dalekovod kao primjer izvrsnosti u podizanju standarda sigurnosti na radu, posebno na projektima koji zahtijevaju visoku razinu stručnosti i izazovnih radnih uvjeta. Nagradu su uime Dalekovoda na svečanosti u Oslu preuzeli Tvrtko Zlopaša, član Uprave Dalekovoda i Eugen Hruška, voditelj projekta Lyse – Fagrafjell.

Ova nagrada potvrđuje našu posvećenost sigurnosti na radu kao temeljnu vrijednost poslovanja. Dalekovod uvijek stavlja dobrobit ljudi na prvo mjesto, a ovakvo veliko priznanje rezultat je našeg kontinuiranog truda i ulaganja u osiguranje najviših standarda sigurnosti. Hvala Statnettu što je prepoznao naša nastojanja te nagradio našu predanost izvrsnosti, rekao je Zlopaša prilikom preuzimanja nagrade.

Tim Dalekeovodove Službe zaštite na radu na projektu su činili voditelj Službe, Milan Matošević Hrvoje Majstorović i Antea Bekavac. O pristupu sigurnosti i samoj nagradi voditelj Službe zaštite na radu, Matošević ističe:

Uz ranije nominacije, koje su nas dodatno potaknule na unapređenja, ova nas nagrada posebno motivira da svakodnevno idemo korak dalje u razvijanju kulture sigurnosti, kao ključne odrednice naše dugoročne strategije. Sigurnost je zajednički zadatak i ova nagrada potvrđuje da su svi zaposlenici uključeni u izgradnju sigurnije radne okoline. Sveobuhvatan je to proces koji od uključivanja radnika u „last minute risk assessment“, popularno zvani PAN – procjeni, analiziraj, napravi, preko sudjelovanja u unutarnjim nadzorima i savjetovanja s radnicima do opuštenijih događaja kao što su „HSE dan“, vodi do jačanja timskog duha i posljedično pozitivnih trendova u smanjenju broja i ozbiljnosti ozljeda na radu.

Višegodišnji projekt izgradnje 67 kilometara dugog dalekovoda Lyse – Fagrafjell obuhvatio je i demontažu postojećih 300kV i 132 kV vodova u dužini 53 kilometra te prelazak preko dva fjorda, Lysefjorden i Hogsfjorden, što je dodatno potvrdilo ekspertizu Dalekovodovih timova kad su posebni uvjeti u pitanju.

O profesionalnosti Dalekovoda i njihovom položaju na Skandinavskom tržištu govori i nedavno priznanje za izuzetne napore u području sigurnosti u energetskom sektoru, koje im je dodijelila švedska nacionalna kompanija Svenska Kraftnät za besprijekorno upravljanje projektom Grundfors ledningsåtgärder, koji je obuhvatio rekonstrukciju četiri postojeća 400 kV voda i jednog 220 kV voda oko nove trafostanice.

Tragom spomenutih nagrada Dalekovod nastavlja svoj uspješan put uz posebnu brigu o sigurnosti ljudi, zaštiti okoliša i održavanju visokih standarda u industriji elektroenergetike, u kojoj zauzima značajno mjesto već 75 godina. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox