Darežljivi SAD: 150 milijuna dolara za pomoć Egiptu

SAD je spreman dati do 150 milijuna dolara pomoći Egiptu dok se ta zemlja bori s gospodarskim problemima nakon prosvjeda u kojima je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton.


Novac će se koristiti za pomoć Egiptu za demokratsku tranziciju i gospodarski oporavak nakon trotjednih prosvjeda.

Jasno je da predstoji mnogo posla kako bi se osigurala uredna, demokratska tranzicija, kao i da će se Egipat suočavati s neposrednim i dugoročnim ekonomskim izazovima. Sjedinjene Države spremne su pomoći Egiptu da napreduje u svojim naporima - istaknula je Clinton. Egipat je jedan od najvećih primatelja američke pomoći u regiji i prima oko 1,5 milijardi dolara godišnje, većinu u obliku vojne pomoći.

Podtajnik američkog State Departmenta William Burns i viši savjetnik Bijele kuće David Lipton otputovat će sljedeći tjedan u Kairo na konzultacije s egipatskim dužnosnicima, kako bi identificirali moguće namjene za odobrena sredstva, rekla je Clinton.

The New York Times je izvijestio da je američki predsjednik Barack Obama u kolovozu zatražio povjerljivo izvješće od svojih savjetnika o previranjima u arapskim zemljama. U njemu je zaključeno da je bez većih političkih promjena u regiji, stanje zrelo za pobunu. Direktor CIA-e Leon Panetta izjavio je prošloga tjedna da su obavještajni analitičari predviđali da bi nedostatak reformi mogao dovesti do nestabilnosti, ali nisu bili u mogućnosti predvidjeti što će biti "okidač" nemira. (Hina/SJ)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox