Deutsche Telekom kažnjen zbog mita u Makedoniji i Crnoj Gori

Američke burzovne i pravosudne vlasti su objavile da je telefonski operater Magyar Telekom, koji je u vlasništvu Deutsche Telekoma, pristao platiti više od 95 milijuna dolara kazne u sklopu nagodbe o sudskoj tužbi za korupciju.

Radi se o događajima iz 2005. i 2006. kada je Magyar Telekom potplatio makedonske i crnogorske dužnosnike kako bi odugovlačili otvaranje bežične telekomunikacije u tim zemljama za novu konkurenciju. Za podmićivanje u Makedoniji mađarska je tvrtka izdvojila oko 6 milijuna dolara, a u Crnoj Gori oko 9 milijuna dolara.

Izbjegavanje tužbe

Magyar Telekom je pristao platiti novčanu kaznu kako bi izbjegao sudsku tužbu. SAD je naložio Magyar Telekomu da plati globu od 95 milijuna dolara u sklopu nagodbe o tužbi u kojoj se tvrdilo da su potkupili dužnosnike u Makedoniji radi ostvarivanja prednosti u poslovanju.

Dužnosnica Povjerenstva za vrijednosne papire (SEC) Kara Novaco Brockmeyer je rekla da su dužnosnici Magyar Telekoma sklapali lažne ugovore i usmjerili milijune dolara na račune dužnosnika koji su im pomogli zaustaviti konkurenciju.

Protiv Magyar Telekoma su podignute tri optužbe, jedna za mito i dvije za loše vođenje evidencije, a protiv Deutsche Telekom i za kršenje propisa o unutrašnjoj kontroli, protivno američkom zakonu o borbi protiv korupcije izvan teritorija SAD-a koji se primjenjuje na američke tvrtke i na strane trvtke koje djeluju na području SAD-a. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox