Direktori najvećih poduzeća: Pronađite rješenje ili stiže još veća kriza

Čelnici vodećih svjetskih poduzeća zatražili su od političkih dužnosnika da što prije pronađu rješenje za probleme u svjetskom gospodarstvu jer će se u protivnom suočiti s gospodarskom krizom dubljom od one u 2008/2009.

Izvršni direktori i ostali čelnici oko 350 poduzeća iz cijeloga svijeta, uključujući Nestle, Zurich Insurance Group i Walmart, pozvali su političke dužnosnike na meksičkom summitu 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju iz cijelog svijeta da poduzmu odlučne mjere kako bi raspršili tamne oblake nad svjetskim gospodarstvom.

Ekonomska neizvjesnost prilično teško utječe na kompanije, ustvrdio je čelnik Međunarodne trgovinske komore Jean-Guy Carrier. Nestabilnost plaši ljude s kojima razgovaramo, mala i srednja ali i velika poduzeća, aktere u trgovini, kazao je Carrier za Reuters tijekom nedjeljnog skupa. Sve to prilično loše utječe na svjetsko gospodarstvo jer te kompanije, u svakom slučaju veliki broj njih, upozoravaju da se žele širiti i ulagati ali odgađaju takve planove. Pomnožite to s tisuću i dobit ćete broj kompanija širom svijeta, blokirani izvor ulaganja, rasta i radnih mjesta, dodaje.

Usporavanje rasta u Kini i Brazilu, planirana fiskalna štednja u SAD-u i zastoj u trgovinskim pregovorima podrazumijevaju da su prognoze za gospodarstvo već sada lošije no što su bile u 2008., zaključio je Carrier. Ključno je da članice G20 povećaju zajmodavne resurse Međunarodnog monetarnog fonda kako bi mogao pomoći zemljama najteže pogođenima krizom, istaknuo je. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox