Do legalizacije stana uz izjave čak četiri stručnjaka?!

Zakon o legalizaciji bespravne gradnje, koji ulazi u saborsku proceduru, manjkav je i nepošten prema većini građana, vlasnicima malih stanova, upozoravaju arhitekti.

Arhitekti za Večernji list objašnjavaju da je prema članku 11. u Nacrtu prijedloga zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgrada iznad bruto površine od 400 četvornih metara, dodan stavak u kojem stoji da je za donošenje rješenja o izvedenom stanju potrebno priložiti izjavu ovlaštenog arhitekta te inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva da nezakonito izgrađena zgrada ispunjava zahtjev sigurnosti u korištenju i zahtjev zaštite od požara prema propisima koji su vrijedili u vrijeme kada je zgrada građena. Odnosno prema važećim propisima ako je riječ o završenoj zgradi, odnosno njezinu dijelu.

Čak 95 posto zgrada ne zadovolja te propise te se takve izjave ne mogu izdati, odnosno ne mogu se legalizirati. Uz te izjave treba provesti još niz skupih atesta koje plaćaju vlasnici stanova, a da uopće nisu svjesni da će svoje stanove moći legalizirati. (jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox