Do sada tridesetak zainteresiranih za projekt izgradnje TE Plomin C

U postupku odabira strateškog partnera za projekt izgradnje termoelektrane Plomin C do sada se javilo tridesetak zainteresiranih, među kojima i desetak ozbiljnih i respektabilnih partnera, izvijestio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede  Zlatko Koračević nakon sastanka s predstavnicima Istarske županije, koordinacije gradonačelnika Labina te načelnika općina Labinštine.

HEP je 24. srpnja objavio poziv za iskazivanju interesa u projektiranju, inženjeringu, financiranju, izgradnji, upravljanju i održavanju buduće elektrane na ugljen, snage 500 megavata, a natječaj je otvoren do 14. rujna.

Od potencijalnih partnera traži se da poštuju najbolja svjetska iskustva i najbolje svjetske tehnologije u smislu zaštite okoliša, kazao je Koračević na konferenciji za novinare dodavši kako se odabir strateškog partnera za Plomin C očekuje do kraja prvog tromjesečja 2013. godine.

Plomin C je naša najveća investicija nakon pedeset godina, vrijedna 800 milijuna eura. Ona je ujedno i prva u nizu investicija u elektroenergetske objekte koje HEP planira pokrenuti u idućem razdoblju, vrijednosti oko dvije milijarde eura, naglasio je Koračević.

Dodao je kako će HEP izgradnjom ove termoelektrane dati svoj doprinos razvoju ovog kraja, a s ovom investicijom potrebe Hrvatske za uvozom struje smanjiti će se na osam posto. (Hina/sh)

 

Foto:Dusko Marusic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox