Dobijete diplomu Oxforda, a da niste ni "mrdnuli" iz kuće

Imamo online učenje jezika, online testove znanja, online intervjue, a bome i online studiranje. Među najpopularnijim online programima su MBA programi, piše Poslovni dnevnik, a pionir u tome još je 1987. godine bio Aspen University Online.

 

Glavna prednost online studiranja su smanjeni troškovi. Ne plaćate smještaj, život u drugom gradu i ne kupujete knjige jer su svi materijali dostupni na Internetu, no ipak morate platiti školarinu.

 

Kako funkcionira MBA školovanje preko "mreže"? Traje oko 2 godine, naravno varira ovisno  studiju, programu i samom studentu; jeftinije su školarine od onih "uživo" (od 5000 do 70.000 eura - ovisno o studiju); materijali se skidaju s Interneta, a nastava se najčešće odvija preko sustava LMS (Learning management) koji sadrži registraciju korisnika, praćenje korisnika, pružanje materijala, provjeru znanja te sigurnost podataka, a za svakog se korisnika definira razina pristupa.

 

Neka svjetski poznata sveučilišta koja nude opciju online studiranja su Oxford, University of British Columbia, University of Liverpool, University of Phoenix.

 

Lijepa naša online odlikaša... ne još

 

U Hrvatskoj ovakva vrsta studiranja nije praksa, no ambicija ipak postoji. Zagrebačka škola ekonomije i managementa jedna je od prvih visokoškolskih ustanova koja je uvela e-učenje, a priprema se i za online studije. Kako navode iz ZŠEM-a, postoje razvijene WebCT platforme za učenje na daljinu i nekoliko kolegija za koje su snimljena online predavanja.

E-kolegije nudi i Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu čiji je kolegij Otvoreno računarstvo nagrađeno za najbolji kolegij 09/10. (MJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 28. prosinac 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox