Dobit OMV-a iznad svih očekivanja - 865 milijuna eura

Operativna dobit austrijske energetske grupacije OMV poskočila je u drugom tromjesečju 82 posto zahvaljujući normalizaciji proizvodnje u Libiji i padu cijena nafte, koji je podigao OMV-ovu rafinerijsku maržu.

Čista CCS operativna dobit prije kamata i poreza (umanjena za posebne stavke i revalorizaciju zaliha) iznosila je u tromjesečju do kraja lipnja 865 milijuna eura, priopćio je OMV. Rezultat je znatno nadmašio očekivanja analitičara koji su u prosjeku očekivali iznos od 829 milijuna eura. Čista CCS neto dobit porasla je 89 posto na 455 milijuna eura, dok je pokazatelj zaduženosti (gearing ratio) pao na 31 posto, u odnosu na 34 posto koliko je iznosio u drugom tromjesečju prošle godine.

U OMV-u ističu da se proizvodnja u Libiji, čiji je udio u ukupnoj OMV-ovoj proizvodnji prije prošlogodišnjeg građanskog rasta iznosio 10 posto, ponovo približila predratnoj razini. Očekuju da će u dogledno vrijeme ostati stabilna. Troškovi traganja za naftom smanjili su se na 57 milijuna eura, sa 179 milijuna eura koliko su iznosili u istom razdoblju lani.

Rafinerijske marže naglo su poskočile u drugom tromjesečju i u narednom periodu očekuje se njihov pad, s obzirom na oporavak cijena nafte, navode u austrijskoj grupi. OMV je potvrdio da će započeti s programom poboljšanja učinkovitosti koji je već najavljen prošle godine. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox