Dobre vijesti iz Vlade za sezonce

Poslodavci bi uskoro mogli kupovati vaučere za plaćanje doprinosa sezonskim radnicima. Naime, to je jedna od odredbi prijedloga zakona o poticanju zapošljavanja sezonaca na povremena poslove u poljoprivredi, piše Poslovni dnevnik.

Sezonski radnik bi unutar jedne kalendarske godine smio raditi maksimalno 90 dana, ali taj angažman ne mor a nužno biti u kontinuitetu. Obvezne doprinose za sezonce poslodavac će platiti kupnjom posebnih vaučera koji bi, prema nekim grubim proračunima, stajali oko 90 kn po danu, a sezoncu će se priznati najniža osnovica.

I sezonska satnica je radni staž

Sezonac u tom slučaju može raditi kod više poslodavaca, a na kraju godine evidentirana satnica mu se preračunava u radni staž.

Vlada sprema i nagradu za poslodavce koji zaposle osobe koje su prijavljene na Zavod za zapošljavanje dulje od dvije godine. Naime, bit će oslobođeni od plaćanja ukupnih doprinosa na plaću (15,3%) i to na dvije godine. Poslodavcima će biti ponuđene i olakšice ako s pripravnicima ili osobama nezaposlenim duže od 5 godina ugovore osposobljavanje za stjecanja novih znanja i vještina bez zasnivanja radnog odnosa.

Međutim, i ovaj put zakon je ostao restriktivn pa poslodavac na berbi jagoda, jabuka i sličnim poslovima ne smije zaposliti maloljetne osobe koje se ne žele dalje školovati, ali umirovljenike može. Kazna za tvrtke u slučaju kršenja zakona je od 10 do 30 tisuća kuna. (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 26. ožujka 2012.

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox