Dobre vijesti za sezonce: Dobivat će plaću i doprinose s burze

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je knjižice i kupone za sezonske radnike u poljoprivredi koji bi trebali uvesti reda i smanjiti dosad rašireni rad na crno u tom sektoru.

Od 11. lipnja radnicima će biti na raspolaganju knjižice s ugovorom o sezonskom radu u poljoprivredi u kojima će biti upisani njihovi podaci, kao i podaci o poslodavcu, dani kada su radili i odredbe ugovora o radu.

Sezonski radnici mogu te knjižice kupiti u Narodnim novinara i Hrvatskoj pošti po cijeni od tri kune, a na temelju tih knjižica bit će im omogućen legalan rad i upisivanje radnog staža krajem godine, rekao je Mrsić.

Na sezonskim poslovima u poljoprivredi mogu se zapošljavati i umirovljenici, kao i nezaposleni koji će i tijekom sezonskog rada ostati evidentirani na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te će i dalje primati naknade za nezaposlenost.

S druge strane, poslodavci mogu u Fini kupiti dnevne kupone u vrijednosti 20 kuna, a na temelju tih kupona će im se obračunavati doprinosi za prvi i drugi mirovinski stup.

Na taj način poslodavcima se omogućuje zakonito zapošljavanje radne snage u poljoprivredi bez skrivanja ilegalaca i uz mogućnost da zaposle radnika i na jedan dan, kaže Mrsić.

Ako se neki poslodavac ipak odluči nastaviti zapošljavati na crno, može računati da će mu Državni inspektorat po novom Zakonu o poticanju zapošljavanja "odrezati" visoke kazne, od 50 tisuća do 100 tisuća kuna po ilegalnom radniku.

Mrsić kaže da oko 100 tisuća ljudi sezonski radi u poljoprivredi, voćarstvu i vinogradarstvu, a na temelju broja knjižica i kupona moći će se vidjeti koliko ih je dosad radilo na crno.

Ministar rada također je objavio najnovije podatke o nezaposlenosti, po kojima je 31. svibnja na Zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 306.055 nezaposlenih, što je za 5,5 posto manje nego u travnju, ali za 2,5 posto, odnosno 7.337 osoba, više nego u istom mjesecu lani.

U mjere aktivne politike zapošljavanja uključeno je 11.818 osoba, od čega u tzv. volontiranju odnosno stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, sudjeluje 1.271 osoba. (Hina/jh)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox