Dodik prijeti: RS će sama prikupljati poreze

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zaprijetio je da će vlasti ovoga entiteta uspostaviti samostalni financijski sustav prikupljanja poreza i carina ukoliko od 1. siječnja 2012. bude zaustavljeno financiranje s računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) koje se najavljuje jer nije donesen proračun na državnoj razini.

 

Ukoliko UNO obustavi isplate RS s jedinstvenog računa, Republika Srpska će u Narodnoj skupštini RS povući suglasnost o formiranju UNO-a - rekao je Dodik kako ga u subotu prenose Nezavisne novine iz Banja Luke.

Nezavisne navode da će od prvoga dana sljedeće godine biti obustavljena isplata novčanih sredstava s jedinstvenog računa UNO-a državi i nižim tijelima vlasti ukoliko ne bude dogovora o proračunu BiH do kraja godine, što su potvrdili i iz UNO-a.

Tijekom 2011. godine zbog političke krize nastale nakon posljednjih izbora nije uopće usvojen proračun za 2011., a državne su se institucije financirale na temelju privremenog tromjesečnog financiranja. Da bi državne institucije mogle funkcionirati, vlasti moraju donijeti proračun za 2012. jer se ne može donijeti odluka o privremenom financiranju budući nije bilo proračuna za 2011. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox