Dogovor o američkom proračunu podigao cijene nafte

Foto: Shutterstock

Cijene barela sirove nafte na londonskom tržištu danas je dosegnule najvišu razinu u mjesec dana nakon što je američki Kongres odobrio sporazum kojim se otklanja fiskalna kriza a dodatnu potporu pružili su i obećavajući podaci iz Kine. 

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla jedan dolar, na 112,11 dolara. U prošloj je godini prosječna cijena barela dosegnula rekordnih 111,65 dolara budući da su geopolitičke prijetnje proizvodnji nadjačale zabrinutost zbog smanjene potražnje za naftom. Na američkom tržištu barel se prodavao po 90 centi višoj cijeni, od 92,72 dolara.

SAD je uspio izbjeći fiskalnu krizu nakon što su zastupnici u Kongresu odobrili sporazum kojim se sprečava automatsko znatno povećanje poreza i smanjenje javne potrošnje. Strahovalo se da bi to moglo gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju. Američki sporazum potaknuo je sklonost ulagača rizičnijoj imovini i oslabilo vrijednost američkog dolara prema glavnim valutama. Slabiji dolar čini robe iskazane u toj valuti pristupačnijima za vlasnike drugih valuta, pa jača potražnju.

Američki fiskalni dogovor vrlo je pozitivno odjeknuo na tržištima, koja sada mogu s vjerom gledati u godinu pred nama. Kombinacija američkih monetarnih poticaja i kineskog rasta trebala bi biti vrlo poticajna za tržišta roba u 2013., zaključio je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

Cijene nafte poduprli su i snažni kineski podaci koji ukazuju na oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva i drugog svjetskog potrošača nafte. Kina je službeno objavila da je indeks menadžera nabave ostao u prosincu na 50,6 bodova, potvrđujući oporavak kineskog gospodarstva u posljednja tri mjeseca 2012. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 107,79 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox