Dok državni prostori propadaju, ministarstva za najam troše 61 milijun kuna

Hrvatski apsurd. Tim bi se riječima mogla opisati činjenica da stotine objekata u državnom vlasništvu zjape prazna i propadaju, a ministarstva, njih 16 za najam poslovnih prostora plaćaju ukupno 61 milijun kuna, piše Globus.

Tijela državne uprave samo u Zagrebu koriste oko 200.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Od 150.000 kvadrata poslovnog prostora koliko je u vlasništvu države, institucije vlasti koriste 47.000 kvadratnih metara poslovnih prostora. Pri tome su rekorderi Ministarstvo financija koje za godišnji najam daje 16 milijuna kuna, Ministarstvo znanosti s 8,65 milijuna kuna te Ministarstvo regionalnog razvoja s 8,3 milijuna kuna za najam poslovnih prostora kroz godinu dana. 

Ne zna se koliko ima prostora

Globus piše kako će od travnja ove godine kontrolu nad tom imovinom imati Agencija za upravljanje državnom imovinom, kojoj je na čelu Vedran Duvnjak. U razgovoru za Globus potvrdio je da će jedna od prvih zadaća Agenciji biti stvaranje registra svih nekretnina u vlasništvu države. Naime, takav registar u Hrvatskoj nikada nije napravljen te se ni ne zna koliko država zapravo ima prostora u svom vlasništvu. Prema Duvnjakovim procjenama, kada bi se sva sva državna imovina uredila i iznajmila država bi mogla zaraditi oko 10 milijardi kuna. (J.K.)

 

 

 


 

 

Izvor: Globus, broj 1052, 4. veljače 2011.
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox