"Dok god ima praznih stanova kupci će očekivati pad cijena"

Tražene cijene nekretnina u Zagrebu su u prosincu 2011. u odnosu na isti mjesec 2010. godine pale za 3,2 posto, a na Jadranu su povećane za 1,3 posto, objavio je CentarNekretnina.

U odnosu na studeni 2011. nema značajnih promjena na zagrebačkom tržištu nekretnina, kao ni na Jadranu, gdje su tražene cijene porasle za 0,5 posto.

Prema podacima CentraNekretnina, prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u prosincu je iznosila 1.744 eura za četvorni metar, što je gotovo jednako kao u studenom te četiri posto niže u odnosu na prosinac 2010. godine. Unatoč zimskom razdoblju, prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u prosincu je bila viša za 0,6 posto u odnosu na studeni i iznosila je 2.038 eura po četvornom metru, a u odnosu na prosinac 2010. godine porasla je za 4,9 posto.

Najskuplje u Dubrovniku

Najskuplji apartmani su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje prosječna cijena iznosi 2.978 eura te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje iznosi 2.447 eura za kvadrat. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1.691 euro po četvornom metru.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u prosincu, u odnosu na studeni viša je za 0,6 posto i iznosi 1.818 eura za četvorni metar, što je ujedno 3,2 posto niže u odnosu na prosinac 2010. godine.

Utjecaj poreza na imovinu

CentarNekretnina u priopćenju o cijenama nekretnina prenosi mišljenje Josipa Tice s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji smatra kako bi na stambeno tržište moglo utjecati eventualno uvođenje poreza na imovinu.

Uvede li Vlada porez na neiskorištenu imovinu pravnim osobama, banke bi bile izložene novom trošku što bi ih potaknulo na brže spuštanje cijena stanova i rasprodaju, dodaje. Kupci će sigurno očekivati daljni pad cijena sve dok vide prazne zgrade u gotovo svim zagrebačkim kvartovima, dok će s druge strane bankari pokušavati uvjeriti kupce kako su baš njihovi stanovi kvalitetni, a njima cijene ne padaju, drži Tica.

Što se tiče Jadrana, prognozira kako će se na to tržište puno više odraziti gospodarska situacija Italije, Austrije, Slovenije i Njemačke te da se na kupce iz tih zemalja u doglednoj budućnosti ne može računati. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox