Dok-Ing zaključuje prvu prodaju električnog automobila

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba u procesu je potpisivanja ugovora s tvrtkom Dok-Ing o nabavi prvog Looxa. Na FER-u su nam potvrdili da još samo čekaju da im Dok-Ing vrati potpisani ugovor. Sven Lončarić, FER-ov voditelj projekta "Inovativni računalni vid za sigurniji promet", koji je naručio Loox, kaže da je Dok-Ing pobijedio na vrlo zahtjevnom javnom natječaju na kojemu su tražili maksimalnu fleksibilnost, lokalnu podršku i iskustvo u izradi električnih vozila, što je Dok-Ing zadovoljio.

Lončarić objašnjava da je FER odlučio kupiti električno vozilo kako bi pojačali kapacitete fakulteta u istraživanjima i razvoju za automobilsku industriju budućnosti. Navodi da će u okviru projekta Dok-Ingov Loox biti opremljen senzorima i kamerama pomoću kojih će se raditi mjerenja i istraživanja u asistiranom parkiranju, vožnji te prepoznavanju sposobnosti vozača da upravlja vozilom. "Rezultat će biti mogućnosti novih oblika suradnje s domaćim automobilskim klasterima Croatiom, AD Klasterom i novim nacionalnim autoklasterom te inovativnim tvrtkama poput Dok-Inga i Rimca kako bi se omogućio prijenos znanja u gospodarstvo i stvaranje pretpostavki da hrvatske tvrtke razvijaju sofisticiranije proizvode u autoindustriji", kaže Lončarić.

Vjekoslav Majetić, koji je na sajmu Inova izložio finalne modele Looxa, kaže da je ponosan što za prvi hrvatski električni automobil ima hrvatskog kupca. Navodi da je dva Looxa već mogao isporučiti u Hollywood, ali nije htio."Drago mi je što je za ovakav domaći visokotehnološki proizvod, koji sam razvio svojim novcem dok su primjerice Amerikanci Tesli dali pola milijarde dolara bespovratnih potpora, priznanje ipak prvo dobio u domovini, i to unatoč jalu koji je na svakom koraku pratio ovaj projekt", kaže Majetić. (PS/LP)

Izvor: poslovni.hr (Bernard Ivezić)

Više na:www.poslovni.hr/hrvatska/fer-kupio-prvi-hrvatski-elektricni-auto-256663

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox