Domaće tvrtke s HEP-om sklopile posao vrijedan 287 milijuna kuna

Hrvatska elektroprivreda i konzorcij domaćih tvrtki sklopili su sporazum o isporuci kabela vrijedan 287 milijuna kuna.

Članovi konzorcija su Elka, Eurocable Group, Brodomerkur, Cotra i Wellmax, a pobijedili su na međunarodnom natječaju koji je HEP raspisao sredinom srpnja. Kabeli su namijenjeni članicama HEP grupe za realizaciju njihovih investicijskih projekata. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je na potpisivanju da je energetika zapuštena te kao takva prilika za snažan investicijski iskorak. Hrvatska je među najvećim svjetskim uvoznicima energije, a kako bi to promijenila Vlada u aktualnom mandatu u tom sektoru planira ulaganja od dvije milijarde eura.

Napomenuo je da je prosječna starost elektroenergetske mreže u Hrvatskoj 40 godina te da je to velika šansa za domaće proizvođače da na domaćem tržištu steknu reference za izvoz. Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević kazao je kako je današnji sporazum poziv domaćim proizvođačima da sudjeluju na natječajima za 3,4 milijarde kuna vrijedne investicije HEP-a predviđene za ovu godinu. Ovim ugovorom HEP, po njegovim riječima, počinje mijenjati praksu ugovaranja koja je prošle godine samo jednom ponuđaču donijela poslove vrijedne 1,5 milijardi kuna od 2,1 milijarde ukupno ugovorene vrijednosti.

HEP, kako je rekao, današnjim sporazumom podiže kvalitetu distribucije i prijenosa i priprema mrežu za prihvat energije iz obnovljivih izvora. Predsjednik Uprave Elke Vatroslav Sablić kazao je da će sklopljeni sporazum domaćim tvrtkama omogućiti stabilnost i sigurnost te osigurati potrebne uvjete za planiranje izvoznih aktivnosti, a direktor Eurocablea Gordan Glavan dodao je da je HEP prepoznao kvalitetu hrvatskih proizvoda koja je već prepoznata u Europi. Drugim proizvođačima preporučio je udruživanje kako bi lakše mogli konkurirati na zahtjevnim natječajima. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox