Don Grubišić poručio vladajućima: Dolje „idioti“!

Sociolog i svećenik, don Ivan Grubišić, otvorenim pismom progovara o problemima Hrvatske. Probleme vidi u antivladinim prosvjedima diljem Lijepe naše. Točnije, ne u samim prosvjedima nego u onom zbog čega se prosvjeduje. Donosimo u cijelosti otvoreno pismo u kojem govori o talibanima, duhovnim vođama i „idiotima“.

Mnoge „naše“ riječi imaju korijen iz grčkog kulturnog kruga. Tako i riječ politika i idiotizam. Dok su se u staroj Grčkoj političari bavili problemima grada i države na mudar, stručan  i opće prihvatljiv način motivirani čašću, idioti su se bavili općim stvarima polisa na politikantski ili idiotski način, zbog osobne koristi.

U Hrvatskoj se posljednjih 20 godina nije događala politika nego politikantstvo ili idiotizam - bavljenje ili vođenje države iz osobnih interesa ili stranačke pripadnosti tako da je Hrvatska u potpunosti idiotizirana zemlja i država. Upravo ti nesposobni, ne mudri i nekompetentni, nepošteni su upropastili državu i njenu budućnost te je krajnje je vrijeme da „idioti“ odu sa društvene scene, da se rehabilitira politika kao časna građanska dužnost i da dođu novi ljudi. Jer, ponavljam, oni koji su nas doveli u ovakvo stanje, nisu u stanju izvući nas iz njega. Oni su toliki „idioti“ da ne znaju, da to ne znaju. Ponašaju se bahato s brojnim povlasticama kao „šeici“, ali na grbači građana. Potrebna je smjena „idiota“.

Prosvjednici su toga svega svjesni, iskusili su to na osobnoj razini i više nisu u stanju trpiti taj i takav idiotizam. Žele korjenite promjene a ne nastavak puta u provaliju. Jasno, ovaj idiotizam ne označava ljude s malim kvocijentom inteligencije, nego nepoštene, nestručne, podobne i poslušne. Ti nisu spremni, ako se i deklariraju kao vjernici, kad dođu u crkvu dati ni dvije kune za milostinju.

Budući da su „idioti“ dugo na vlasti, umreženi su s „idiotima“ u medijima i s nekim navodno moralnim vertikalama, bit će ih teško skinuti s pozicija i oduzeti im povlastice koje su sami sebi namijenili. No, narod nema izbora - ili preživljavati kao robovi u vlastitoj zemlji ili s prosvjedima ići do kraja pa komu se „sreća“ nasmiješi. U ovoj analizi samo ne znam odgovor na jedno pitanje. Jesu li  veći „idioti“ talibani koji ih brane ili pak „idioti“ koji se s time ponose?!            

Kad se udruže talibani /duhovni vođe/ i „idioti“ na vlasti jedino gubi narod. Jer njih za narod uopće nije briga. Potrebno je artikulirati zahtjeve prosvjednika u nekoliko točaka i to stalno isticati kao moto i parole s točnom vizijom što više ne možemo trpjeti te kakvu Hrvatsku želimo. Prosvjednicima preporučam nekoliko kratkih poruka na njihovim prosvjedima: Dolje bando lopovska; Dolje „idioti!“; Hoćemo nove, nekorumpirane, stručne i poštene ljude!; Hoćemo korjenite promjene!;  Tražimo popis birača i branitelja!;  Protiv smo pozitivne diskriminacije pred Zakonom!; Bez toga ne želimo izaći na izbore!; Smanjiti broj privilegiranih „fotelja“; Otvarajte nova radna mjesta.

U demokraciji je narod suveren a ne „idioti“ i politikanti bilo koje stranke!

Sve informacije u svezi učlanjenja u Savez za građansku i etičku Hrvatsku možete naći na web stranici HAU-Split. Do sada se javilo preko osam stotina građana koji žele biti članovi Saveza. Daljnji upis je u tijeku, informacije na spomenutoj stranici ili na ivan.grubisic@hau.hrOva e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .   Zdravi, veseli i pošteni bili! - stoji u javnom istup don Ivana Grubišića.(mš)

 

 

Izvor: www.hau.hr

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox