DORH: Šeks nije odgovoran za stradavanje Srba 1991.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako na temelju dosad utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka nema osnova za sumnju kako postoji kaznena odgovornost potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine.

U priopćenju za javnost Županiskog državnog odvjetništva navodi se kako je, u povodu podneska udruge Inicijative mladih za ljudska prava i u vezi s navodima u izvješću Amnesty Internationala u kojima se među ostalim spominje potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šaks u kontekstu moguće odgovornosti za stradavanje civila srpske nacionalnosti u istočnoj Slavoniji tijekom 1991., Državno odvjetništvo prikupilo je obavijesti od 13 osoba koje imaju saznanja o spomenutim događajima.

Dodaje se kako su obavljeni uvidi u spise županijskih državnih odvjetništava u Vukovaru, Osijeku i Zagrebu te u spise Vojnog tužiteljstva u Osijeku, u kojima su već provedene i dalje se provode izvidne i istražne radnje, radi utvrđivanja okolnosti stradavanja tih i svih drugih civila te pronalaska neposrednih počinitelja te mogućih naredbodavaca tih kaznenih djela.

Iz provedenih izvida i dokaznih radnji te prikupljenih podataka, dokumenata i drugih dokaza Državno odvjetništvo ne nalazi osnova za daljnje postupanje jer na temelju dosad utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka Državno odvjetništvo nema osnova za sumnju kako postoji kaznena odgovornost Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine. (Hina/jk)

 


Foto: Maja Santosi/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox