Dosad najmanji prosvjed nezadovoljnih građana

 Višednevni protuvladini prosvjedi nastavljeni su šetnjom zagrebačkim ulicama tijekom koje su nezadovoljni građani poručili da žele odlazak vlade i određivanje datuma parlamentarnih izbora.


Prosvjed je po novinarskoj procjeni okupio je manje sudionika nego inače, na vrhuncu do tisuću, dok ih je po policijskoj procjeni bilo 800. Građani su se oko 18 sati okupili na Cvjetnom trgu a prosvjednu šetnju kojom su uobičajeno prekidali promet, završili su na Trgu bana Jelačića oko 19,45 sati, gdje su za subotu u 18 sati najavili "veliki mirni prosvjed".

Prosvjednici na lecima koje su djelili građanima navode da nisu članovi ni jedne stranke ili udruge, niti zagovaraju neku jedinstvenu ideju, niti su rušitelji države, već da traže promjenu na bolje i da ih ujedinjuje samo jedna želja - "odlazak nesposobnog i korumpiranog HDZ-a s vlasti".

Sudionici protuvladinih prosvjeda nakon okupljanja na Cvjetnom trgu prvo su u koloni krenuli u Radićevu ulicu nadomak Markovu trgu, na kom je prosvjedovanje zabranjeno, a zatim su preko središnjeg zagrebačkog trga otišli do Hrvatske narodne banke uzvikujući "Sloboda".

 

Hvala Japanu

Pred središnjicom HDZ-a prosvjednici su uz indijanske pokliče uzvikivali "Jaco odlazi" i "Ostavka", a prema tvrdnjama nekih očevidaca, prema zgradi HDZ-a poletjelo je nekoliko jaja. Policajcima koji čuvaju pristup zgradi te stranke, prosvjednici su poručili "Čuvate mafiju" i "Radit ćete subotu".

Prosvjedna šetnja nastavljena je Zvonimirovom, gdje su građani pred zgradom HSS-a vikali "HSS odlazi". Pred Radničkim domom u Šubićevoj ulici sindikatima su vikali "Izađite na ulice", "Izdaja", "Budite uz nas" i "Sindikati spavaju".

Prosvjednici su zatim došli pred zgradu veleposlanstva razornim potresom i tsunamijem pogođenog Japana, gdje je neko vrijeme zavladala tišina. Sa sobom su imali transparent sa simbolom japanske zastave is natpisom "Thank you Japan for your donations - we pray for you" (Hvala Japanu na donacijama - molimo za vas).

Na današnjem prosvjedu bili su istaknuti novi transparenti "Ne damo Brijune" i "Hoćemo niže, a ne nove poreze", a uzvikivane su parole "Svi na ulice", "Jaco odlazi", "Nećemo odustatati" i "Subota". Policija je tijekom prosvjeda privela jednog od inicijatora prosvjeda Ivana Pernara zbog zbog kršenja ranije izrečene zaštitne mjere zabrane pristupa lokacijama u užem centru. Drugih policijskih intervencija nije bilo. (Hina/SJ)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox