Došao je i taj dan: Meksikanci se vraćaju kući

Nakon nekoliko desetljeća prvi put broj Meksikanaca povratnika i iseljenika u SAD sveden je na nulu jer je stopa nezaposlenosti niža nego kod susjeda, piše tportal.hr

Najmnogobrojniji imigranti u SAD-u bez sumnje su Meksikanci. A unatoč velikim gužvama na granici u smjeru SAD-a koje su bile normalne u posljednjih nekoliko desetljeća situacija se promijenila. Trenutni gospodarski rast u Meksiku viši je nego u SAD-u pa je sve više onih koji se vraćaju u domovinu. Meksikanci prelaze i dalje Rio Grande, ali u suprotnom smjeru, komentirao je kanadski ekonomski analitičar Richard Dipal.

Nakon velikog imigracijskog vala od 12 milijuna meksičkih građana koji su se uselili u SAD tijekom protekla četiri desetljeća, i to polovica njih ilegalnim putem, ponovo je uspostavljena ravnoteža između broja meksičkih iseljenika i povratnika u zemlju.

Razlozi ovakvog demografske bilance su prije svega ekonomske prirode. SAD se još uvijek bori s krizom i nezaposlenošću, a Meksiko bilježi impresivne ekonomske rezultate, ostavljajući iza sebe svog glavnog konkurenta Brazil. Stopa nezaposlenosti u Meksiku pala je na 4,6 posto u ožujku ove godine, dok ona u SAD prelazi osam posto. Već dvije godine gospodarski rast Meksika od 8,3 posto je gotovo dvostruko veći nego u SAD-u. Takav uspjeh prije svega je rezultat raznovrsnih komercijalnih sporazuma o slobodnoj trgovinskoj razmjeni sa Sjevernom Amerikom.

Veliki ekonomski uspeh Meksika privlači sve veći broj stranih investitora, poput uglednih kompanija Volkswagen i Nissan koje su uložile na stotine milijuna dolara u otvaranje tvornica na tom prostoru koje sada plasiraju svoje proizvode širom svijeta. Izvoz prerađivačkog sektora koji je 1980. predstavljao dva posto bruto domaćeg proizvoda, sada predstavlja četvrtinu ekonomske aktivnosti u zemlji. Meksiko obiluje mladim obrazovnim kadrom, broj inženjera na 1.000 osoba iznosi 0,6 posto, a u SAD 0,2. Nafta više nije glavni izvozni adut zemlje, prije trideset godina 70 posto ukupnog izvoza zemlje svodio na prodaju ove sirovine, a danas on prelazi 14 posto. Meksiku, preostaje riješiti osim problema korupcije i droge i pitanje velike koncentracije bogatstva i manjka konkurentnosti u pojedinim sektorima, što koči daljnje investiranje. (HT)

 

Izvor: www.tportal.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox