DPE (live): VELIMIR SRIĆA: Superiorna organizacijska kultura

Budući da živimo u svijetu velikih promjena i informacijskog  društva, vrlo je važno za organizacije da budu ''cool'' i da se prilagode uvjetima koji se pred njih postavljaju. Ukoliko su organizacije ''cool'', utoliko će se njihovi proizvodi kupovati, bez obzira na kvalitetu, kazao je Velimir Srića na trećim Danima poslovne edukacije.

 

Maleni i nerazvijeni upravljaju resursima, zreliji i veći upravljaju procesima, a najzreliji upravljaju organizacijskom kulturom. Upravo su organizacijska kultura i motiviranje na rad glavne teme o kojima je raspravljao Srića.

Kultura učenja

Kako bi se dobro upravljalo organizacijskom kulturom valja voditi brigu o kulturi učenja. Kada je riječ o Hrvatskoj kult učenja je vrlo minimalan. Budući da ljudi ne žele učiti, oni se ne mijenjaju što samo označava stagnaciju. Promjene su, s druge strane, vrlo bitne za napredak.

Kultura intelektualnog kapitala

Unajmi nekog zbog osobnosti, a onda ga nauči kako raditi – navodi  Srića najčešće korištenu krilaticu u poslovnom svijetu. Međutim i dalje živimo u svijetu u kojem se prvo traži diploma. One kompanije koje cijene intelektualni kapital mogu dobro poslovati, ali valja privući najbolje i zadržati te najbolje.

Kultura optimizma

Ova kultura daje odlične rezultate, no u Hrvatskoj je suprotno – prevladava kultura depresije. U kompanijama je vrlo važno djelovati na optimizam kako zaposlenici ne bi svaki dan izgledali ''kao da im je smrdljiva čarapa pred nosom''.

Kaizen kultura

Kada se traži promjena nije potrebno prvo napasti, nego napomenuti kako je dobro, ali stvari mogu biti i bolje. Hvalite postojeću organizaciju i predlažite novu. Poboljšanje ne znači samo kritiku.

Kultura ambicija

Jedna od najvažnijih ideja može se sažeti u ''ne znaš što sve možeš dok ne pokušaš'' te ''tko hoće nađe način, tko neće traži izgovor''.

Pobjeđuju proaktivni

Proaktivnost vodi pobjedi poduzetnika, država ili tvrtki.

Kultura leadershipa

U ovoj kulturi treba razlikovati poziciju od same moći. Pozicija koja se dobije je pozicija koja se treba zaraditi, a tek onda imati moć kod ljudi. Moć se dostiže kada se uspije prodati liderska filozofija. Dobar vođa pokazuje da bolje interpretira situaciju nego netko drugi, zatim daje dobar koncept odnosno viziju rješenja (pokazati da zna kuda vodi), pokreće odnosno moblizira te inspirira(daje osjećaj smisla).

Kultura jednostavnosti

Ne treba komplicirati, nego uvijek pojednostavljivati. Jack Welch prodao je viziju General Electrica tako da je klijenta stavio u prvi plan, a proizvod i uslugu u drugi plan. Vrlo jednostavno i posljedično uspješno.

Kultura prodaje

Ova kultura danas pobjeđuje, ali je vrlo važno u centar staviti rješavanje problema kupca. Prodavač nije bitan, on treba oblikovati sadržaj i dati mu formu koja se može prodati. Cilj ipak nije uvaliti. Cilj je biti konzultant, a ne samo prodavač.

Kultura upravljanja konfliktom

Valja imati na umu da je svaki kritičar besplatni konzultant čime se može postati bolja osoba. Živimo u kulturi u kojoj se svaka kritika shvaća osobno, što nije dobro jer dovodi do ''lose-lose'' situacije.

Kultura nagrađivanja

Srića navodi pet faktora motivacije: novac, sigurnost, ljubav, odgovornost i izazov.

 

Autor: Sonja Jajčević

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox