Drastičan pad cijena stanova

Cijene novosagrađenih stanova su u šest mjeseci ove godine pale za 11,2 posto, što je najveći pad od početka krize, a prema objavi Ekonomskog instituta u najnovijem broju Sektorskih analiza. 

Do pada cijena stanova došlo je zbog ulaska brojnih građevinskih tvrtki u postupak predstečajne nagodbe, tijekom koje nastoje smanjiti dugove i nastaviti poslovanje. 

Do tako značajnog pada cijena stanova doveo je ulazak mnogih građevinskih tvrtki u postupak predstečajne nagodbe, koje na taj način pokušavaju smanjiti svoje dugove, kako bi mogle nastaviti poslovati.

Prema podacima Burze nekretnina, u listopadu se za kvadrat stana u Hrvatskoj prosječno tražilo 1.640 eura. U Zagrebu su tražili 1.501 euro, na obali 1.993, a u ostalim dijelovima Hrvatske 1.116 eura. Cijena kuća je u prosjeku niža za 10 – 30%. 

Najskuplji stanovi u Hrvatskoj su na dubrovačkom i splitskom području. U posljednjih 11 mjeseci u Dubrovniku se tražena cijena spustila s 2.600 na 2.200 eura, a u Splitu s 2.060 na 2.000 eura, prema Burzi nekretnina, dok su najjeftinije kuće u unutrašnjosti Hrvatske za koje se traži od 200 do 800 eura. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox