Država neće kažnjavati one koji povremeno rade na crno

Kućni majstori koji zarade nešto sa strane pomagajući prijateljima, frizerke koje jeftinije ošišaju susjedu i drugi koji na sličan način krpaju kućni budžet ne moraju strahovati od bespoštedne borbe protiv rada na crno, piše Vjesnik.

Naime, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da oni koji povremeno zarade nešto sa strane neće biti jedna od glavnih meta države u borbi protiv sive ekonomije.

Mrsić smatra da oni koji povremeno rade na crno nisu ključan problem koji može smanjiti sivu ekonomiju u Hrvatskoj, naravno, osim ako nije riječ o onima koji jedino i isključivo rade na taj način.

Inače, ovih dana se pripremaju izmjene propisa kojima bi država trebala raditi na suzbijanju sive ekonomije, i to kako bi smanjila rad na crno i nelojalnu konkurenciju među poslodavcima te zbog povećanja prihoda državnog proračuna.

Jedna od privih mjera kojima se želi sprječavati siva ekonomija je nedavno donesena Uredba o zabrani isplate plaće bez uplate doprinosa što će pratiti niz drugih mjera, rekao je Mrsić.

Nije htio o detaljima, no objasnio je da će nove mjere manje biti usmjene na kažnjavanje, a više na poticanje poslodavaca da prijave svoje radnike. Prema najavama ministra Mrsića jedna od mjera bit će i nova evidencija sezonskih radnika na poljima i vinogradima koji bi uskoro trebali ući u sustav mirovinskog osiguranja tako što bi poslodavci plaćali doprinose za njih. (jk)

 

 

Izvor: www.vjesnik.hr

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox