Države i kompanije imaju isti problem - odljev mozgova

Međunarodna studija GfK-International Employee Engagement (na uzorku od 30.000 zaposlenika u 29 zemalja svijeta), između ostalog, ukazuje na ozbiljan problem odljeva mozgova za razne države i kompanije u 2011/12. godini.

 

Mnoge  zemlje se još uvijek trude izvući iz recesijskih problema a pri tome se više od četvrtine zaposlenih želi preseliti u drugu zemlju zbog boljeg zaposlenja. Istraživanje pokazuje da je 27% zaposlenika spremno na takvu akciju. To su prvenstveno spremni učiniti mladi, kvalificirani radnici: njih dvije petine (41%) u dobi između 18 i 29 godina spremno je iseliti se radi pronalaženja boljeg posla. Kod zaposlenika s diplomom fakulteta to je spremno učiniti njih 32%, a kod onih sa doktoratom to bi učinilo njih 37%. S druge strane, ovo važi samo za petinu zaposlenih koji imaju diplomu srednje škole (22%).

Rezultati pokazuju da je od svih tržišta pokrivenih istraživanjem najteža situacija u Centralnoj i Južnoj Americi. Gotovo šest od deset zaposlenih u Meksiku (57%), njih polovica u Kolumbiji (52%) te dvije trećine u Brazilu i Peruu (41%, odnosno 38%) spremno je tražiti bolji posao izvan granica svoje domovine.

Sličan trend je vidljiv i u većini tržišta obuhvaćenih ispitivanjem (17 zemalja): u Turskoj je spremno odseliti 46% radnika, u Mađarskoj 33%,  Rusiji 29%, u Portugalu i V. Britaniji po 27%. Čak se SAD i Kanada, zemlje tradicionalno poznate po relativnoj nezainteresiranosti njihovih građana za život u inozemstvu, suočavaju s činjenicom da petina tamošnjih zaposlenika iskazuje spremnost iseljenja zbog boljeg posla (po oko 20%).

Ni kompanije nisu pošteđene

Kao što se države trebaju bojati odljeva mozgova, takve opasnosti postoje i za kompanije. U prosjeku jedan od četiri zaposlenika želi/planira napustiti sadašnju firmu u sljedećih 12 mjeseci.

Istraživanje pokazuje da jedno od troje zaposlenih u kompanijama već aktivno traži novi posao (35%), a jedno od petero (18%) to planira u slijedećih šest mjeseci. Tek 8% zaposlenih odgađa promjenu dok se gospodarstvo zemlje stabilizira.

Situacija je naročito ozbiljna u SAD-u i Kolumbiji gdje polovica radnika (55/47%) aktivno traži novi posao. Na suprotnoj strani nalaze se Brazil i Belgija u kojima  svega 15% zaposlenih traži novi posao/novu firmu.

Istraživanje pokazuje koliko je danas tržište rada u mnogim zemljama globalizirano i fluidno. Zbog boljeg posla spremno se okreće i promjeni zemlje i kompanije. Zemljama i kompanijama neće biti nimalo lako zadržati kvalitetne kadrove potrebne za svoj razvoj. (PS/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox