Državna uprava upotrebom Centrix rješenja štedi papir i čuva šume

Ako je za vjerovati izračunima, tijela državne uprave (TDU) su u zadnjih godinu dana ostvarila uštedu od oko 37 tona papira što je od sječe u našim šumama spasilo blizu 700 stabala. Radi se o 2000 korisnika koji su u svom svakodnevnom radu umjesto da isprintaju 10 A4 papira iste pohranili elektronski te ostvarili upravo tu uštedu. Kako je to moguće? Ako prosječan papir teži 5 grama, 10 papira na 2000 korisnika dnevno će značiti uštedu od 100 tona, što je na godišnjoj razini oko 37 tona papira. Prema niže navedenom izvoru, jedna tona iznosi cca. 19 stabala te se množenjem tih dviju vrijednosti dobiva oko 700 stabala godišnje.

Isti ti korisnici svoj posao obavljaju pomoću Centrixa, specijaliziranog rješenja za uredsko poslovanje tvrtke Omega software, koje omogućuje informatičku podršku upravljanju dokumentima, obradi predmeta te upravljanju i kontroli poslovnih procesa. Njegovom primjenom tijela državne uprave posluju prema jedinstvenoj specifikaciji standardnog projekta elektroničkog uredskog poslovanja, korak su bliže „uredu bez papira“ i u svojem poslovanju imaju sve manju potrebu za upotrebom fizičkih obrazaca i papira.

Centrix je danas ujedno i najzastupljenije informatičko rješenje među TDU u Hrvatskoj. Koriste ga vodeća ministarstva, poput Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva pravosuđa te druge državne institucije i javna poduzeća poput Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, Hrvatske akreditacijske agencije, Hrvatskih šuma, Zagrebačkog holdinga itd.

Pored osnovnih ciljeva povećanja efikasnosti i smanjenja troškova poslovanja, približavanja građanima i povećanju kvalitete pružene usluge u svim segmentima, Centrix je postao nezamjenjiv alat za prilagodbu svim specifičnim poslovnim procesima, karakterističnim za državna tijela te doprinosi očuvanju okoliša što je danas svakako jedan od rastućih trendova. Praćenjem potreba u poslovanju tijela državne uprave i kontinuiranim razvojem Centrix je zadovoljio najviše kriterije kvalitete i time dobio pravo korištenja znaka Izvorno hrvatsko, koji je rezultat trajnog inzistiranja na vrhunskoj kvaliteti. (ps/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox