Državni poticaj za radna mjesta iskoristila samo jedna tvrtka

Državne potpore za očuvanje radnih mjesta ove je godine iskoristila jedna jedina tvrtka! Korčulanska tvrtka Radež od države je za obuku radnika dobila 240.000 kuna i to ih je spasilo od propasti.Čak 169 od 340 zaposlenih prošlo je usavršavanje: monteri su postali zavarivači, drugi su postali upravljači radnim strojevima i tako ukrug.

Svaki od njih promijenio je posao unutar tvrtke, ali zadržao radno mjesto i plaću.

Radež d.d., tvrtka specijalizirana za projektiranje i proizvodnju palubne brodske opreme i čeličnih konstrukcija, na svjetskom je tržištu uspješno poslovala od 1954., no nije se uspjela othrvati krizi.

Zbog smanjene domaće potražnje izazvane propašću velikih brodogradilišta, ali i krize u koju su zbog jeftine konkurencije iz Kine i jugoistočne Azije zapala mnoga europska brodogradilišta, prije dvije godine su dovedeni do ruba propasti.

Od države smo dobili ukupno 240.000 kuna, u dva mjeseca po 120.000 kuna, i to nas je spasilo. No, ipak smo morali smanjiti plaće. Zapelo je. Naša brodogradilišta su propala, iz Europe je počelo stizati sve manje narudžbi.

Bavimo se i proizvodnjom manjih turističkih kruzera, ali je i to posustalo. U jednom trenutku smo ostali bez posla. Nije bilo niti jedne narudžbe! Razmišljali smo kako izdržati a da sve ne propadne, da 340 obitelji iz Blata i ostatka Korčule ne ostane gladno.

Znate, mi smo najveća tvrtka na otoku. Odlučili smo pokušati s državnim potporama i uspjeli dobiti novac. Radnici su naučili raditi dodatne poslove, a u međuvremenu se i situacija popravila pa smo dobili narudžbu za izradu brodske dizalice za Azerbajdžan, balkone putničkih kruzera za Italiju, a sada imamo i neke poslove s brodogradilištem Split, ističe direktor tvrtke Jerko Andrijić.

Činjenicom da je potpore za očuvanje radnih mjesta iskoristila samo jedna tvrtka nezadovoljni su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Ništa bolje nije prošla ni mjera samozapošljavanja na koje se potiče nezaposlene koji su na burzi dulje od šest mjeseci: u ovoj godini tu su mjeru iskoristile samo 602 osobe, piše jutarnji.hr.

Tako se dogodilo da je država ove godine za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurala 358,8 milijuna kuna, što je 27,5 posto više nego lani, a do sada je iskoristila 268,6 milijuna kuna. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox