Dukat: Ne želimo biti kolateralna žrtva poljoprivredne politike

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske oštro osuđuje blokiranje mljekara, a u Dukatu odbijaju biti „kolateralna žrtva“ te apeliraju da se omogući prikupljanje mlijeka.

Unatoč zaključcima mljekara i proizvođača mlijeka donesenim jučer u Ministarstvu poljoprivrede, kojim je potvrđeno od strane mljekara pa tako i Dukata da će se s proizvođačima mlijeka pregovarati o uvođenju novog modela izračuna otkupne cijene mlijeka, prosvjedi i blokade mljekara se i dalje nastavljaju.

Dukat d.d. svojim proizvođačima mlijeka poručuje kako i dalje nije u mogućnosti prikupljati sve proizvedeno mlijeko, budući da je sustav mljekara Dukata blokiran već samom blokadom bjelovarske Sirele.

Nadalje, Dukat apelira na prosvjednike, koji najvećim dijelom nisu Dukatovi kooperanti, da omoguće prikupljanje mlijeka od Dukatovih kooperanata, a koji danas zajedno s Dukatom trpe višemilijunske, a nerijetko nenadoknadive štete.

Dukat apelira na MUP i policiju

Predsjednik sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, Josip Pavić, poručuje kako način na koji su organizirani  prosvjedi proizvođača mlijeka izravno ugrožavaju materijalnu egzistenciju i radna mjesta  oko 4.500 radnika, od kojih je najveći broj učlanjen u PPDIV.

Povrh svega, Dukat apelira na Ministarstvo unutarnjih poslova i nadležne Policijske uprave da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaštitili ustavno pravo, interesi i sigurnost zaposlenika, imovine i poslovanja Dukata u Hrvatskoj.

Unatoč dobivenim garancijama od mjerodavnih i nadležnih tijela kako će jučer poslijepodne u Sireli biti uklonjene sve blokade i omogućen otkup mlijeka od Dukatovih kooperanata, blokada  Sirele i prometnica u odnosu na prethodni period dodatno je ojačana.

U Dukatu razumijemo nagomilano nezadovoljstvo i problematiku poljoprivrednih proizvođača, dodatno potenciranu značajnim smanjenjem subvencija u poljoprivredi i budžeta namijenjenih interventnim mjerama, no isto tako odbijamo biti kolateralna žrtva mnogo veće i kompleksnije poljoprivredne problematike na koju Dukat nema utjecaja, a što se upravo danas događa, stoji u priopćenju Dukata. (PS/JH)

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox