Dvadeset godina interneta u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

Prije 20 godina, 17. studenog 1992., u Hrvatskoj je uspostavljena prva hrvatska internetska veza prema svijetu.

Računala Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet u Zagrebu povezala su se s Austrijom, čime je zapravo počelo doba interneta u Hrvatskoj kojeg iz godine u godinu koristi sve veći broj pravnih i fizičkih osoba u gotovo svim djelatnostima i to sve više putem širokopojasnog pristupa za što je broj priključaka u drugoj polovici ove godine premašio 1,2 milijuna, a broj kućanstava koji ga imaju približio se 50 posto. 

Širokopojasni pristup internetu zbog praktičnosti te većih brzina prijenosa i paketa s neograničenim internet prometom polako zamjenjuje uskopojasni pristup internetu (tzv. dialup) koji je u početku korištenja bio jedino moguć, a najveća razlika u odnosu na prije 20 godina i sada je što je osim u nepokretnoj komunikacijskoj mreži pristup internetu sada moguć i u pokretnim mrežama, gdje se zadnjih godina i bilježi najveći rast. Internet je ove godine u rujnu navršio 44 godina, a počeci u Hrvatskoj vežu se i za 1991. kada je osnovan CARNet koji je poduzeo brojne aktivnosti kako bi povezao znanstvenike u Hrvatskoj sa onim iz svijeta, što je u jesen 1992. 'urodilo' postavljanjem prvih poslužitelja (FTP i IRC), da bi se 17. studenog te godine uspostavila i prva internetska veza Hrvatske sa svijetom i to preko Austrije brzinom od 64 kbps.

Tadašnjim CARNet-ovcima, kako kaže njegov sadašnji ravnatelj Zvonimir Stanić, nije nedostajalo motivacije i kreativnosti pa su kombinirajući postojeću infrastrukturu i nove uređaje gradili jezgru CARNetove mreže, a početkom 1990-tih CARNet je bio i jedini ISP (internet 'provider' ili pružatelj internet usluga) u Hrvatskoj. Internet je u početnim godinama, napominje, najviše koristi donio u području obrazovanja, jer su se školske i druge obrazovno-znanstvene institucije te cijela akademska zajednica umrežile putem CARNeta, da bi danas došle do toga da tim putem razmjenjuju digitalne sadržaje te druge servise.

Kako se razvijao internet?

Pojavom jakih telekom operatora u Hrvatskoj, kojih je danas osam, kao i brojnih davatelja pristupa internetu i internet usluga, kojih je danas desetak jačih, internet je postao neizbježan za informiranje, komunikaciju, ali i poslovanje.

Time je djelomice i relativno oslabila 'moć' CARNeta, kojeg Stanić u šali naziva i 'glavnim krivcem za sve', ali je i dalje ostao važan njegov utjecaj za umreženost u akademskoj i široj društvenoj zajednici. Na internet je povezao sve ustanove pod 'kapom' Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na CARNet mrežu, što znači sve osnovne i srednje škole, sve fakultete i institute, ali i čitav niz bolnica, te danas imaju ukupno 900 tisuća korisnika.

Uz to, CARNet je do sada razvio i niz servisa i usluga kako bi se nastava mogla odvijati što kvalitetnije uz pomoć informatike, sve godine rade i na edukaciji o tehnologijama, a u bliskoj budućnosti planiraju nastavu unaprijediti primjenom digitalnim udžbenika te učiniti sve da se svi učenici i studenti mogu povezati internetom, ističe Stanić. Dosadašnju dobru suradnju s gotovo svim telekom operatorima do kraja ove i iduće godine planiraju proširiti novim paketima za učenike i studente kako bi im se omogućila stalna internet veza i u kojima bi im se povoljnije nudili pametni telefoni i tablet računala. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox