e-Naručivanjem lakše do specijalista

Procedura prijave pacijenata na specijalističke i dijagnostičke preglede znatno je olakšana zahvaljujući projektu e-Naručivanje koji su u Donjem Lapcu predstavili ministar zdravlja Rajko Ostojić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga i pomoćnica ravnatelja za informatičku tehnologiju Tatjana Prenđa Trupec.

Riječ je o sustavu koji je za Ministarstvo i HZZO izradila tvrtka IN2, a koji liječnicima u primarnoj zaštiti omogućuje prijavu pacijenata na postupke u bolnicama putem računala. e-Naručivanje veže se na nedavno pokrenuti IN2 sustav eListi čekanja, pa liječnik u dogovoru s pacijentom može izabrati postupak u onoj bolnici u kojoj je čekanje na određeni postupak najkraće, što se može doznati usporedbom listi čekanja.

Učinkovitost sustava demonstrirana je u Donjem Lapcu gdje je liječnik obiteljske medicine putem računala naručio pacijenticu na otorinolaringološki pregled u bolnici. Navedena procedura obavlja se jednostavno kroz aplikaciju koju liječnici koriste u svom svakodnevnom radu. Nakon što liječnik unese uputnicu pacijentu na određeni postupak i pokrene akciju naručivanja, pokreće se centralna web aplikacija e-Naručivanje u kojoj se dohvaća popis svih bolnica koje obavljaju taj postupak sortiran prema vremenu čekanja na pregled. Sustav onemogućuje istovremenu prijavu pacijenta u više bolnica kako bi se spriječilo umjetno povećanje listi, čime se skraćuje ukupno vrijeme čekanja.

e-Naručivanje trenutno povezuje sve ordinacije primarne zaštite u RH s četiri bolnice u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, a sustav bi u cijeloj Hrvatskoj trebao u potpunosti profunkcionirati do 15. studenog ove godine dinamikom definiranom od strane Ministarstva zdravlja i HZZO-a.  Zanimljivo je kako je, unatoč kratkim rokovima za pripremu, primjena aplikacija eListe čekanja u bolnici  Thalassotherapia - Crikvenica započela tjedan dana ranije, a u Općoj bolnici "Dr. Tomislav Bardek" Koprivnica čak dva mjeseca prije planiranog puštanja u rad. (PS/JK)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox