The Economist: Uhićenje Sanadera pitanje dana

Ugledni The Economist piše kako je u Zagrebu ovih dana napeta atmosfera zbog nagađanja kako bi bivši premijer Ivo Sanader uskoro mogao biti uhićen.

The Economist tako piše kako je Mladen Barišić, bivši šef Carine i rizničar HDZ-a rekao istražiteljima da je Sanaderu donosio vreće novca izvučenog iz državnih kompanija. Pišu i kako se Sander obratio Jose Manuelu Barrosu, predsjedniku Europske komisije zbog političkog progona.

The Economist smatra kako mu to neće puno pomoći jer je Bruxelles godinama tražio od Hrvatske da stane na kraj korpuciji i kriminalu. Hrvatska borba s korpucijom koje je već dovela do uhićenja nekoliko visokopozicioniranih dužnosnika dolazi u završnoj fazi pregovora o pristupanju Europskoj uniji, primjećuje The Economist. Pišu i kako se Hrvatska nada završiti pregovore u prvoj polovici sljedeće godine, a da bi se referendum mogao održati u drugoj polovici sljedeće godine.

The Economist dalje piše kako su Hrvati demoralizirani i kako prema istraživanju Gallup Balkan Monitora 70 posto građana ne odobrava rad Vlade, a 89 posto misli kako korupcija prevladava u Vladi.

List piše kako se uz sve ove probleme hrvatska ekonomija nalazi u jako lošem stanju. Pozivaju se na izjavu predsjednika Europske središnje banke, Jean - Claudea Tricheta koji je guverneru Hrvatske narodne banke rekao kako Hrvatska ide prema katastrofi. Također, navode kako je vlada počela s rezanjem troškova ali da su oni premali.

Oporba je neobično tiha i nema interes rušiti vladu, već se nada da će prije izbora doći MMF koji će provesti potrebne rezove u javnoj potrošnji i masovna otpuštanja kako bi poslije za sve mogli kriviti bivšu vladu, piše The Economist. (J.K.)

 

 

 

 

Izvor: www.economist.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox