Egipat: Potvrđuje se vodstvo islamista

Djelomični rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora u Egiptu potvrdili su u subotu uspjeh islamista, ponajprije Muslimanskog bratstva koje se želi distancirati od salafističkih fundametalista.

 

Mi zastupamo umjereni islam i ništa ne namećemo silom - rekao je Mahmud Gozlan, glasnogovornik Muslimanskog bratstva čija stranka Sloboda i pravda (PLJ) osvaja oko 40 posto glasova na temelju privremenih rezultata.

Gozlan je pozvao da se "sve islamiste ne trpa u isti koš", misleći pritom na salafiste iz stranke Al-Nur koja bi, zajedno s drugim fundamentalističkim strankama, mogla dobiti od 20 do 30 posto glasova. Salafisti su, oslanjajući se na dobar izborni rezultat, dali više izjava u kojima zagovaraju uvođenje strogog oblika islama.

Predsjednik izbornog povjerenstva Abdel Moez Ibrahim objavio je u petak navečer da je odaziv na ovim izborima održanim u ponedjeljak i u utorak, bio 62 posto, ali opet nije mogao dati konačne rezultate za pojedine stranke. No, djelomični rezultati koje su objavili mediji i dalje potvrđuju dobre izborne rezultate islamista i poraz pristaša sekularnosti i liberala. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox