Egipat: Trijumf islamista u prvom krugu izbora

Islamisti su u Egiptu i službeno proglasili pobjedu nakon prvoga kruga parlamentarnih izbora, prvih nakon svrgavanja s vlasti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, sa 65 posto osvojenih glasova koji im donose većinu u budućem parlamentu u odnosu na liberale.

 

Muslimansko bratstvo službeno je osvojilo 36,62 posto biračkih glasova, salafisti (muslimanski fundamentalisti), od kojih se Bratstvo želi distancirati, 24,36 posto, a umjerena stranka Vasat 4,27 posto glasova.

Egipatski blok, glavna liberalna koalicija, osvojila je 13,35 posto glasova. Liberali, podijeljeni u šest lista, osvojili su 29,39 posto glasova i veliki su gubitnici prvoga kruga izbora, kojima se odazvao velik broj stanovnika - 62 posto.

Pozdravljamo izbor egipatskog naroda - rekao je glasnogovornik Stranke slobode i pravde, političkog ogranka Muslimanskog bratstva , Ahmed Sobea. Za dobrobit Egipćana potrebno je da sve stranke zajedno surađuju kako bi se izašlo iz krize - rekao je za France presse, aludirajući na prijelazno razdoblje obilježeno nasiljem i političkim nesuglasicama. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox