Egipćani u ponedjeljak izlaze na birališta

Egipćani u ponedjeljak izlaze na izbore diljem zemlje u kojoj prosvjednici već danima traže odlazak vojne vlasti i ne prihvaćaju imenovanje Kamala al-Ganzurija za premijera jer ga smatraju ostatkom bivšeg režima svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

 

Svjetske agencije prenijele su kako je 16 političkih stranaka i udruga objavilo sastavljanje vlastite "vlade nacionalnog spasa" kojoj bi na čelu bio bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el-Baradei.

Vojska je imenovala Kamala Ganzurija za mandatara prijelazne vlade, pošto je vlada premijera Esama Šarafa, imenovanog nakon Mubarakova pada, podnijela ostavku, piše Reuters. Iako je u prošlosti Ganzuri imao uspjeha u gospodarskoj politici, prosvjednici ne prihvaćaju čovjeka iz bivšeg režima i žele da tu dužnost preuzme vođa ljevice Hamdin Sabahi.

Više od 100.000 Egipćana u inozemstvu, bez prava glasa pod režimom Hosnija Mubaraka, već je dalo svoje glasove za ove parlamentarne izbore. Glasovanje se odvijalo u egipatskim veleposlanstvima i konzulatima u okviru prvih parlamentarnih izbora organiziranih nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači. Broj Egipćana koji žive u inozemstvu procijenjen je na približno osam milijuna osoba. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox