Ekološka osviještenost u uredu

Katastrofalne posljedice ljudskog djelovanja na okoliš su sve prisutnije zbog čega i raste svijest o nužnosti zaštite prirode.  Pojedinac ne može sam spasiti amazonske prašume ili zaštititi izvore pitke vode, ali svi možemo s malim stvarima, koliko god se čine beznačajnima pridonijeti zaštiti okoliša.

 

Kako na poslu provodimo najveći dio vremena, logično je obratiti više pažnje ekološkoj osviještenosti na radnome mjestu. Osim zdravijeg radnog mjesta, briga o okolišu štedi energiju i potrošne materijale, što u konačnici vodi i smanjenju troškova tvrtke. Dovoljno je poduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako bi imali „zeleni“ ured.

Papir

Uz računala nije više neophodno da svaki dokument i izvještaj imate u papirnatoj verziji. Iskoristite prednosti digitalnog doba i sve dokumente pohranjujte na računalu. Manja je mogućnost da ćete ih izgubiti, na ovaj način zauzimaju manje mjesta i lakše ih je organizirati. Isto vrijedi i za podsjetnike i papiriće s obvezama koje se gomilaju na radnom stolu.  Veliki plus ovakve prakse je smanjenje nereda. Printer koristite samo ako je to nužno. Ako se morate koristiti printerom, kad god je moguće dokumente printajte na obje strane. I naravno, ne treba ni spominjati da je najbolje da se koristite recikliranim papirom. Tinta koja se koristi u printerima je jednim dijelom štetna. Zbog toga koristite što je moguće manje tinte, printajući u crno-bijeloj verziji.

Energija

Kada uđete na tipično radno mjesto čut ćete zujanje mnoštva računala, klime, fotokopirnih uređaja, printera.  Osvrnite se oko sebe i bit će vam jasno tko „krade“ energiju.  Nekoliko je jednostavnih savjeta kojima možete doskočiti potrošnji energije. Za početak, kada odlazite s posla isključite sva računala. Iako se čini banalnim, to je nešto što ljudi često zaboravljaju učiniti. Sve uređaje koje ne koristite svakodnevno isključite iz struje. Iako ne rade uređaji uključeni u struju i dalje troše energiju.
Razgrnite zastore i pustite što je više moguće prirodnog svjetla u radni prostor. Također, obične žarulje zamijenite štednima jer osim što traju duže, koriste manje energije i oslobađaju manje topline.

 

Također, tijekom hladnog vremena na radnom mjestu ne morate imate tropsku klimu ili hladnjaču tijekom vrućina. Klime i grijanje troše ogromne količine energije, a održavanjem optimalne temperature na termostatu moguće je postići znatne uštede na energiji. Ne treba zaboraviti da jako hladna ili pretopla radna mjesta nisu ni zdrava.

 

Recikliranje

Možete reciklirati većinu toga u uredu, od nepotrebnih papira, novina, plastične ambalaže do neispravnih računalnih dijelova. Umjesto da završe u otpadu, odvajajte papir, plastiku, staklo i aluminij i odlažite u za to predviđena mjesta. Kako bi se sve zaposlenike potaknulo na recikliranje, učinite mjesta za odlaganje različitih vrsta otpada lako dostupnima.

Ostali savjeti

Na radnom mjestu držite prave biljke. Iako zahtijevaju malo više pažnje nego umjetne, osim što ljepše izgledaju također i pročišćavaju zrak.
Nemojte koristiti plastično posuđe na poslu. Ako se koristite plastičnim čaša ili šalicama, koje nakon korištenja bacite, a potom uzimate nove, vrijeme je da preispitate svoje navike i razmislite koliko nepotrebnog plastičnog otpada stvarate.

 

Ekološku osviještenost možete pokazati i tijekom dolaska na posao.  Ako ne stanujete predaleko od radnog mjesta, na posao dolazite biciklom. Na taj način uopće ne proizvodite atmosferski štetne plinove, a održavate i tjelesnu formu. Još jedna dobra opcije je korištenje javnog prijevoza umjesto osobnog automobila, posebno ako uzmete u obzir stalni rast cijena goriva.

 

 

Autor: Jasmina Kolić

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox