Electrocoin najbrže rastuća hrvatska tehnološka tvrtka

Na ovogodišnjem Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe plasiralo se ukupno 6 hrvatskih tvrtki. Pet tvrtki ostvarilo je plasman u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, jedna u kategoriji Zvijezda u usponu, dok su tri tvrtke posebno predstavljene u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja.


Poljski Packhelp S.A. je vodeći s rastom od 9.077% u razdoblju 2016.-2019.

Prosječna stopa rasta u razdoblju 2016.-2019. iznosi 1.460%

84% tvrtki ostvarile su svoj prvi plasman na Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe

Tvrtke iz 9 država ostvarile su plasman na glavnom natječaju, gdje je najuspješnija Češka sa 21 tvrtkom, slijedi Poljska sa 15 i Hrvatska sa 5 plasiranih tvrtki

Iz Hrvatske, najbolje plasirana tvrtka u glavnoj kategoriji je Electrocoin d.o.o na 6. mjestu, dok je Speck zauzeo 3. mjesto u kategoriji Zvijezda u usponu

Softverske tvrtke i ove godine dominiraju sa 30 plasmana

Na ovogodišnjem 21. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe sudjelovale su tvrtke iz 18 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Kosovo, Litva, Latvija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

U glavnoj kategoriji natječaja (Technology Fast 50), među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki ove godine su se plasirale po prvi put, čak 42 nove tvrtke te je postalo posve jasno kako je regija žarište inovativnih i kreativnih mladih tvrtki koje oblikuju budućnost. Od toga su 8 tvrtki koje su prošle godine ostvarile plasman u kategoriji Zvijezda u usponu (Rising Stars - posebna kategorija za brzorastuće tvrtke koje još nisu dovoljno zrele da bi bile uvrštene u glavnu kategoriju Fast 50). Ovo također ukazuje na dobro zdravlje tehnološkog sektora u regiji, jer tvrtke koje su pokrenule poslovanje prije samo nekoliko godina ostvarile su značajan rast i postale etablirane brzorastuće tehnološke tvrtke.

I ove godine nas je osobito razveselila činjenica što se čak 42 od 50 najuspješnijih društava na ljestvici našlo prvi put. To samo dodatno svjedoči o iznimnoj brzini kojom se poduzeća s najboljim idejama i inovativnim rješenjima mogu razvijati. Velika je čast biti dijelom toga te je zbilja inspirativno vidjeti na djelu visokokvalitetne inovacije i predvodnički stav u brojnim poduzećima u Srednjoj Europi, istaknuo je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Izvještaj u kojem je rangirano i profilirano 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki cijele regije, istaknuo je poljski “Packhelp” kao najbrže rastuću sa prosječnom stopom rasta u četverogodišnjem periodu od 2016. do 2019. od 9.077%. Packhelp je razvio rješenje koje tvrtkama svih veličina omogućuje pristup prilagođenoj personaliziranoj ambalaži s minimalnim utjecajem na okoliš.

Drugi na ljestvici je “DoDo” iz Češke, sa stopom rasta od 8.427%.” DoDo-ova” tehnologija dostavne službe specijalizirana je na rješenja koja optimiziraju dostavu u posljednjoj milji isti dan.

Treće mjesto na ljestvici pripalo je drugoj češkoj tvrtki, “UlovDomov.cz” - prvoj, najvećoj i najopsežnijoj bazi podataka za iznajmljivanje stanova u Češkoj.

Hrvatska

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno šest tvrtki, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, jedna u kategoriji zvijezda u usponu, dok su u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Star) posebno predstavljene i istaknute tri tvrtke.

  • U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Electrocoin d.o.o. na 6. mjestu s rastom od 2.617 posto, Bazzar.hr na 36. mjestu (695%), AGRIVI na 39. mjestu (640%), Include na 44. mjestu (549%) te ECO MOBILE d.o.o. na 47. mjestu (530%).
  • U kategoriji Zvijezde u usponu tvrtka Speck se plasirala na 3. mjestu s rastom od  1076 posto.
  • U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta ove godine predstavljene su tri hrvatske tvrtke: Rimac automobili, Infinum i Infobip.

U glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih tvrtki, kako smo već prethodno naveli, najbolji plasman ostvarila je tvrtka Electrocoin na 6. mjestu s rastom od 2.617 posto. Oni su debitanti na natječaju, a glavna djelatnost im je posredovanje u trgovanju kripto valutama i procesiranje kripto uplata. Na 36. mjestu slijedi ih prošlogodišnja najbolje plasirana tvrtka iz Hrvatske, potrošačka platforma za online kupovinu Bazzar.hr s rastom od 695 posto. Prošlogodišnji 50. plasirani AGRIVI, tvrtka koja je razvila sustav za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, ove godine je ostvario značajan napredak sa plasmanom na 39. mjesto sa svojih 640 posto rasta. Pobjednik kategorije Zvijezda u usponu 2018.,  solinska tvrtka Include, ove godine se plasirala na 44. mjesto u glavnoj kategoriji s rastom od 549%. Include se bavi razvojem i proizvodnjom urbane ulične opreme namijenjene pametnim gradovima i proizvodnjom već poznatih solarnih klupa. Peta hrvatska tvrtka na glavnoj listi je debitant po ostvarenom plasmanu, ECO MOBILE d.o.o. na 47. mjestu s rastom od 530 posto. Radi se o zagrebačkoj tvrtki specijaliziranoj za razvoj, proizvodnju i implementaciju naprednih informacijsko-komunikacijskih rješenja za potporu procesima u gospodarenju otpadom.

Ponovo imamo jednu tvrtku visoko plasiranu u kategoriji Zvijezda u usponu, na trećem mjestu sa 1076 posto rasta plasirao se Speck, tvrtka koja se bavi dizajnom i razvojem vrhunskih softwarea i inovativnih aplikacija za globalne klijente.

Electrocoin d.o.o. je osnovan iz hobija, kako bi isprobali nešto novo i kako bismo vidjeli možemo li se zabaviti inovacijama u potpuno novoj industriji kripto valuta. Ispostavilo se da možemo, ne samo inovirati, već i ostvarivati profit, rasti warp brzinom, pogurati kripto u mainstream te započeti revoluciju u industriji plaćanja. I dalje se uspijevamo zabavljati usrećujući naše kupce. Fantastično, zar ne?  - Nikola Škorić, CEO.

Posjedovanje svestranog tima stručnjaka u Speck timu omogućuje nam prevođenje poslovnih vrijednosti u digitalne proizvode vođene tehnologijom koje ljudi vole koristiti. Pokrenuo sam Speck s vizijom da stvorim jedinstvenu platformu znanja i stručnosti na kojoj svaki član tima može učiti, rasti i profesionalno napredovati. Nakon 3 godine rada u timu od preko 40 stručnjaka i stvaranja rješenja za globalne klijente svjetskog utjecaja na Fintech, EdTech i MarTech, ponosan sam što mogu reći da timski rad uistinu čini san!- Tomislav Tenodi, CEO i suosnivač.

Zemlje

Na ovogodišnjoj se ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze tvrtke iz devet zemalja Srednje Europe i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 21 iz Češke, 15 iz Poljske, 5 iz Hrvatske, 3 iz Bugarske, 2 iz Slovačke i po jedna iz Estonije, Kosova, Latvije i Litve.

Posebne kategorije

Tvrtke stare tri godine ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje na ljestvicu pedeset najbrže rastućih i njima je namijenjena kategorija Zvijezda u usponu. Nagrada „Zvijezda u usponu“ dodjeljuje se onim tvrtkama koje su „premlade“ da bi bile uvrštene u izvješće o pedeset najbrže rastućih tvrtki po prihodima, ali koje će se vjerojatno u idućim godinama naći u glavnoj kategoriji među 50 najbrže rastućih.

Na listi Zvijezda u usponu ove godine su prva dva mjesta zauzele češke tvrtke. Prvi je FTMO (FF Trader s.r.o.) sa prosječnom stopom rasta od 2.356%, a na drugom mjestu je GreyCortex s.r.o. s rastom od 2.030%. Treće mjesto zauzeo je već spomenuti hrvatski Speck s rastom od 1,.076%.

Ove godine pokrenuli smo i kategoriju Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Stars). Riječ je o posebnoj kategoriji u kojoj se odaje priznanje tvrtkama koje uspješno povezuju izvrsne proizvode ili usluge s pozitivnim učinkom na barem jedno od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovaciju, okoliš i raznolikost. U toj kategoriji sve zemlje sudionice predstavljaju po tri tvrtke koje su svojim radom i utjecajem zaslužile tu vrijednu titulu. Kako smo već naveli iz Hrvatske su toj kategoriji predstavljene tvrtke Rimac automobili, Infinum i Infobip koje su svojim radom, renomeom i utjecajem zaslužili da ih posebno istaknemo.

Poredak

Kategorija 50 najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe

Pozicija

Tvrtka

Država

Rast %

Industrija

1

Packhelp S.A.

Poljska

9077

Software

2

DoDo

Češka

8427

Software

3

UlovDomov.cz

Češka

5535

Software

4

FAVI

Češka

3389

Mediji i industrija zabave

5

EGZOTech Sp. z o.o.

Poljska

2932

Zdravstvo

6

Electrocoin d.o.o.

Hrvatska

2617

Fintech

7

Solution4Labs

Poljska

2367

Software

8

Zdrowegeny.pl Sp. z o.o.

Poljska

1951

Zdravstvo

9

Tylko (Custom Sp. z o.o.)

Poljska

1788

Software

10

Kontentino s.r.o.

Slovačka

1536

Software

11

Gjirafa, Inc.

Kosovo

1509

Mediji i industrija zabave

12

Zonky

Češka

1347

Fintech

13

Coursedot

Bugarska

1336

Software

14

SuperScale s.r.o.

Slovačka

1306

Mediji i industrija zabave

15

Manboxeo.cz

Češka

1279

Mediji i industrija zabave

16

Lead Investments Sp. z o.o.

Poljska

1222

Mediji i industrija zabave

17

CLARITY

Latvija

1220

Software

18

Stratox Enterprises s.r.o.

Češka

1099

Software

19

Delante Media Sp. z o.o. sp.k.

Poljska

983

Mediji i industrija zabave

20

obido Sp. z o. o.

Poljska

967

Software

21

Monitora Media s.r.o.

Češka

961

Software

22

Applifting s.r.o.

Češka

927

Software

23

Recombee

Češka

900

Software

24

Applover Sp. z o.o.

Poljska

885

Software

25

GroMar Sp. z o.o.

Poljska

866

Software

26

Blindshell

Češka

846

Software

27

OpenWise Solutions s.r.o.

Češka

827

Software

28

Grenton Sp. z o.o.

Poljska

816

Hardware

29

Sellions Sp. z o.o.

Poljska

813

Software

30

BLINDSPOT

Češka

790

Software

31

I&B Sp. z o.o.

Poljska

784

Software

32

ThreatMark s.r.o.

Češka

783

Software

33

Dateio s.r.o.

Češka

758

Software

34

DO OK S.A.

Poljska

710

Software

35

EveryPay AS

Estonija

699

Fintech

36

Bazzar.hr

Hrvatska

695

Mediji i industrija zabave

37

CGTrader, UAB

Litva

679

Mediji i industrija zabave

38

Skladon

Češka

645

Software

39

AGRIVI

Hrvatska

640

Software

40

XEVOS Solutions s.r.o.

Češka

634

Software

41

Kentigen s.r.o.

Češka

606

Hardware

42

GLAMI

Češka

571

Mediji i industrija zabave

43

Sewio Networks s.r.o.

Češka

565

Hardware

44

Include

Hrvatska

549

Hardware

45

Behavio Labs s.r.o.

Češka

545

Software

46

StorPool Storage AD

Bugarska

541

Software

47

ECO MOBILE d.o.o.

Hrvatska

530

Software

48

Nanovo Sp. z o.o.

Poljska

529

Mediji i industrija zabave

49

Ovečkárna.cz

Češka

510

Mediji i industrija zabave

50

CloudCart AD

Bugarska

494

Software

 

Kategorija Zvijezde u usponu

Pozicija

Tvrtka

Država

Rast %

Industrija

1

FTMO (FF Trader s.r.o.)

Češka

2356

Fintech

2

GreyCortex s.r.o.

Češka

2030

Software

3

Speck

Hrvatska

1076

Software

4

Datasentics, a.s.

Češka

1022

Software

5

HARDWARIO s.r.o.

Češka

795

Hardware

6

TheNetw.org s.r.o.

Češka

765

Software

7

STEPWISE Sp. z o.o.

Poljska

659

Software

8

TriLAB Group s.r.o.

Češka

486

Hardware

9

Skriware Sp. z o.o.

Poljska

468

Hardware

10

Zaslat s.r.o.

Češka

450

Software

11

EnduroSat AD

Bulgaria

405

Hardware

12

Brand Active Sp. z o.o.

Poljska

387

Mediji i industrija zabave

13

Expandeco s.r.o.

Slovačka

382

Software

14

Whalebone, s.r.o.

Češka

379

Software

15

LAPARO Sp. z o.o.

Poljska

372

Zdravstvo

16

Frakton

Kosovo

366

Software

17

Publishers Revenue Optimization Sp. z o.o.

Poljska

339

Mediji i industrija zabave

18

Appsilon Sp. z o.o.

Poljska

277

Software

19

NOTOLYTIX LTD.

Bulgarska

267

Software

20

Knihobot.cz

Češka

244

Mediji i industrija zabave

21

Brainhub Sp. z o.o.

Poljska

142

Software

22

GotSolution d.o.o. (JSGuru brand)

Bosna i Hercegovina

131

Software

23

RTCLab Sp. z o.o.

Poljska

123

Software

24

Callstack.io Sp. z o.o.

Poljska

116

Software

25

SentiSquare s.r.o.

Češka

99

Software

 

Više o Programu pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Deloittea u Srednjoj Europi možete saznati na: http://www.deloitte.com/2020/ce-technology-fast-50 

 

 

O rang-ljestvici

Ljestvica pedeset najbrže rastućih tehnoloških poduzeća u Srednjoj Europi rangira tvrtke prema najbržem rastu prihoda u razdoblju od četiri uzastopne godine. Ljestvica za 2020. godinu temelji se na analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2016. do 2019. godine..

Glavna kategorija (Fast 50)

Kako bi se tvrtka kvalificirala za uvrštenje na ljestvicu, mora ispuniti nekoliko kriterija:

  • u 2016., 2017. i 2018. godini godišnji prihodi tvrtke moraju iznositi najmanje 50.000 eura, a u 2019. godini moraju biti veći od 100.000 eura,
  • mora imati sjedište u nekoj od srednjoeuropskih zemalja (Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka ili Srbija),
  • mora se baviti razvojem ili proizvodnjom zaštićene tehnologije ili značajna kapitalna sredstva trošiti na istraživanje i razvoj,
  • u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u pretežitom vlasništvu strateških subjekata.

Zvijezde u usponu (Rising Stars)

Deloitte u kategoriju Zvijezda u usponu uvrštava „mlade“ tvrtke s potencijalom rasta, ali posluju kraće od četiri godine, što je minimalni prag za ulazak u glavnu kategoriju. Kandidati za ovu kategoriju moraju poslovati najmanje tri godine i u svakoj od njih (2017. – 2019.) imati ostvaren godišnji prihod veći od 30.000 eura. U svemu drugome primjenjuju se isti kriteriji kao i za rang-ljestvicu pedeset najbrže rastućih.

Zvijezde pozitivnog utjecaja

Tvrtke koje sudjeluju u kategoriji Zvjezde pozitivnog utjecaja uspješno povezuju izvrsne proizvode ili usluge s pozitivnim učinkom na barem jedno od sljedećih područja: učinak na poslovanje, okoliš i društvo; raznolikost među zaposlenicima ili rukovoditeljima i razvoj jedinstvenih resursa i usluga. (KB)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox